Az elhízás ellen adóztatják meg a cukros üdítőket

Adót vet ki az üdítőitalokra Philadelphia az elhízás elleni harc jegyében, fittyet hányva az üdítőipar heves tiltakozására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adó
2016. június 19. Csontos Dóra

Adót vet ki az üdítőitalokra Philadelphia az elhízás elleni harc jegyében, fittyet hányva az üdítőipar heves tiltakozására.


Philadelphia az első amerikai nagyváros, amely megszavazta az új adófajtát. Támogatói szerint az intézkedés 1,5 millió helyi lakos egészségére lesz pozitív hatással. A város felnőtt lakosságának jelenleg több mint 68 százaléka, a gyerekek 41 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – írta a BBC News.

Az intézkedés januárban lép érvénybe és a következő évben várhatóan 90 millió dollár (25 milliárd forint) bevételt fog generálni. A város demokrata polgármestere, Jim Kenney szerint a befolyó összeget óvodák, iskolák és szabadidőközpontok támogatására fordítják. A változtatás értelmében a forgalmazóknak literenként nagyjából 35 pennyt kell majd fizetniük a cukros, vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok után. Eldönthetik, hogy ezt a pénzt maguk állják, vagy ráterhelik a fogyasztókra.

Az üdítőitaladó bevezetésére tett javaslatok sorra elbuktak több mint 30 amerikai államban, Philadelphián kívül csupán a kaliforniai Berkeleyben szavaztak meg hasonló intézkedést. Az üdítőitalipar több millió dollárt áldozott a javaslatot ellenző reklámkampányra, amelyet arra alapoztak, hogy az új adó a fogyasztókat fogja terhelni. A multimilliomos Harold Honickman, akinek vagyona az alkoholmentes üdítők palackozásából származik, nagyjából 1,7 millió dollárt költött az adó bevezetése elleni harcra és állítása szerint perre viszi az ügyet.