Az inzulinrezisztenciát komolyan kell venni!

Sokszor lehet hallani az úgynevezett divatbetegségekről. Ez a szó nem csak degradáló, de nagyon félrevezető is, hiszen az olyan veszélyes kórokat, mint az anorexiát, a depressziót, vagy akár az inzulinrezisztenciát olyan színben tünteti fel, amivel nem kell foglalkozni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cukorbetegség
2016. június 03. Csontos Dóra

Sokszor lehet hallani az úgynevezett divatbetegségekről. Ez a szó nem csak degradáló, de nagyon félrevezető is, hiszen az olyan veszélyes kórokat, mint az anorexiát, a depressziót, vagy akár az inzulinrezisztenciát olyan színben tünteti fel, amivel nem kell foglalkozni.


Ennek megfelelően sokan nem is törődnek azzal, ha tünetet tapasztalnak magukon. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre abban, hogy az inzulinrezisztenciát alaposabban is megismerhessük.

Mi az az IR?

Az inzulinrezisztencia, vagyis az IR egy cukoranyagcsere rendellenesség, a kettes típusú cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni. A kialakulásában nagy szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás, és a mozgásszegény életmód.

A rohanó hétköznapokban az embernek nem igazán van ideje sem a mozgásra, sem pedig a friss nyersanyagokból készült ételekre. Ilyenkor maradnak a gyorsfagyasztott, előre elkészített fogások, és a tévé előtti ücsörgés. Ez több szempontból is veszélyes lehet, egyik éppen a cukoranyagcserére van hatással. A készételek ugyanis igen nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, amit a szervezetbe juttatva az folyamatosan gyors vércukor emelkedést eredményez, ezzel többlet feladatott jelent az inzuláris apparátusnak.

A cukor a test számára nélkülözhetetlen, hiszen a glükóz formájából állítja elő a szervezet működéséhez szükséges energiát. A sejtekbe a glükózt a vérből egy hormon, az inzulin jelenléte mellett képesek felvenni, melyet a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelnek. A folyamatosan magas cukorszint eredménye, hogy a hasnyálmirigy extra munkára kényszerül, több inzulint termel. Ez azonban hosszabb távon két dolgot is eredményez: egyrészt a sejtek inzulinra való érzékenysége csökken, vagyis ugyanannyi cukor felvételéhez több inzulinra lesz szükségük így a vér inzulinszintje is magas lesz. Másrészt a hasnyálmirigy a folyamatos megterhelés miatt kimerül, a termelés csökken, végül akár teljesen le is állhat, így pedig kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki.

Miért nem ismerem fel?

Az IR tünetei nem olyan ijesztőek, mint egy szívrohamé, így sajnos nem is igazán foglalkozunk velük. Ez azonban igen nagy probléma, hiszen kezeletlen esetben meddőséget, rossz közérzetet, továbbfejlődve pedig cukorbetegséget (ami életünk végéig tartó gyógyszeres kezelést jelent), végtagvesztést vagy halált is okozhat.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!