Az odafigyelést is lehet tanulni – meditációval

Korunkban napi 24 órán át van jelen, zavar be és vonja el a fontos dolgokról a figyelmünket a digitális világ. Így nagyon nehéz koncentrálni arra, ami valójában a feladatunk lenne. Az alábbi módszerrel azonban sikerülhet!  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. január 19. Gyarmati Orsolya

Korunkban napi 24 órán át van jelen, zavar be és vonja el a fontos dolgokról a figyelmünket a digitális világ. Így nagyon nehéz koncentrálni arra, ami valójában a feladatunk lenne. Az alábbi módszerrel azonban sikerülhet!


A meditáció nem más, mint az elme koncentrálása és kapcsolódási lehetőség saját belső lényegünkhöz. Csakhogy ez sokaknak frusztráló lehet első hallásra. Pedig alkalmazása segít fókuszálni, és még a stresszt is csökkenti. 

Ilyen egyszerű: 

  1. Üljük le egy párnára vagy egy székre. A hátunk legyen egyenes. A vállainkat engedjük le. Vegyünk egy mély levegőt. Akár a szemünket is lehunyhatjuk. 
  2. Figyeljünk a saját légzésünkre. Maradjon egyenletes a légzés. Fókuszáljunk az érzésre, ahogy a levegő ki-be áramlik. 
  3. Amint gondolatok jelennek meg az elménkben és megpróbálják elvonni a figyelmünket a légzésről, fogadjuk el a gondolatok jelenlétét, de mindig térjünk vissza a légzésünk figyelésére.
  4. Ne kritizáljuk magunkat, és ne próbáljuk figyelmen kívül hagyni a zavaró tényezőket. A dolgunk csupán az, hogy észleljük, hogy az elménk elkalandozott, majd térjünk vissza a légzésre koncentrálásra.
  5. Ezt a gyakorlatot egy héten át napi 10 percig gyakoroljuk. Minél rendszeresebben alkalmazzuk a módszert, annál könnyebb lesz arra irányítanunk a figyelmünket, amire mi szeretnénk.

Dan Harrisnak hasonló gondolatai vannak. A könyve – 10 százalékkal boldogabban – pár éve jelent meg és azonnal a New York Times bestsellerlistájának élére került. A könyv legnagyobb értéke, hogy demisztifikálta a meditációt, valamint meggyőzően illusztrálta, hogyan és miért tud drasztikusan javítani az életünkön az, ha napi pár percet arra gondolunk, hogy hogyan gondolkodunk. 

Íme Harris hárompontos meditációs gyakorlata: 

  1. Ülj kényelmesen, egyenes háttal.
  2. Koncentrálj minden figyelmeddel arra az érzésre, amit a tüdődből ki- és beáramló levegő vált ki belőled.
  3. Bármi is történjen, mindig irányítsd vissza a figyelmedet a lélegzésedre. Nem kell kiűrítened a fejedet: eltérítődni és aztán visszatalálni – éppen ez a játék lényege.

A tudatos gondolkodásirányítás és fókuszálás egyik nagy előnye, hogy felruház azzal a képességgel, hogy te irányíts, valamint azzal, hogy el tudd dönteni, melyik megoldást alkalmazd a legnagyobb sikerrel a sok közül egy adott szituációban. 

Forrás: Healthland / Time és Psyhchology Today (via és via)