Az ölelés fontossága – 5+1 ok, amiért ölelni jó

Egy jó ölelés terápiás és gyógyító hatással is bír. Kutatások bizonyítják, hogy mennyire jó tesz testnek és léleknek egyaránt egy hosszantartó, szívből jövő ölelés. Utánajártunk, miért is jó, ha alaposan magunkhoz szorítjuk a másikat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 08. Csontos Dóra

Egy jó ölelés terápiás és gyógyító hatással is bír. Kutatások bizonyítják, hogy mennyire jó tesz testnek és léleknek egyaránt egy hosszantartó, szívből jövő ölelés. Utánajártunk, miért is jó, ha alaposan magunkhoz szorítjuk a másikat.


Sajnos a mai rohanó világban sokszor megfeledkezünk arról, mennyire jó, ha időt szakítunk egymásra, és egy gyors “legyenjónapodpuszi” helyett öleléssel kívánunk szépeket a partnerünknek, gyermekünknek. Természetesen bővebben is kifejtjük miért jó, ha közelebb húzzunk magunkhoz a szeretteinket.

Röviden és tömören Hugo Ball, író fogalmazza meg miért is jó ölelni: „Egy ölelés ideális ajándék. Mindenkire illik a mérete, és senki se ellenzi, ha továbbadják.”

Egy jó ölelés…

Kezdjük az alapoknál: egy jó ölelés minimum 20 másodpercig tart. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy egy feldúlt lélek megnyugodjon. De ahhoz is, hogy a családtagunk érezze, hogy mennyire szeretjük őt. Egy felmérés szerint átlagosan három másodpercig ölelünk, pedig ez töredéke a valódi, kifejező érintkezésnek.

Már a születésünktől fogva meghatározó

Az érintés már a pocakban töltött idő alatt is létfontosságú szerepet tölt be az a szülők és a baba számára is. Egy kisbaba imád az édesanyja közelében lenni és hozzábújni. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít magának a hordozókendők viselése, mert ilyenkor a baba egész nap az édesanyjához vagy édesapjához bújva pihenhet.

Idősebb korban tökéletes ellenszere a hisztinek. Ennek hátterében az áll, hogy a szervezet stresszhelyzetben egy olyan hormont bocsát ki, ami megemeli a kortizolszintet. Nem véletlenül tanácsolják a szakemberek, hogy egy hisztis gyermeket „fogjunk” le és jó szorosan öleljük, míg meg nem nyugszik.

A gyógyító ölelés

Tapasztalatok igazolják, hogy azok a betegek, akiket nem hagynak magukra, sokat simogatják, ölelgetnek hamarabb gyógyulnak ki a betegségükből. De ha, már nincs kiút, akkor is megnyugvást tud okozni egy kedves kéz érintése az utolsó pillanatokban. Tudományos tény továbbá, hogy egy ölelés képes a fájdalmat is csökkenteni, mert az agyunk oxitocint termel, ami elnyomja a fájdalomérzetet. Állítólag napi négy „minőségi” ölelés még a vérnyomásra is pozitív hatással bír.

Elűzi a negatív érzéseket

A legtöbb depressziós beteg azzal az érzéssel küzd, hogy őt nem szeretik eléggé, és emiatt nem is fogadják el. Számukra nagyon fontos a pozitív megerősítés és egy olyan ölelés, ami szeretettel van tele, kísérletek igazolják, hogy ilyenkor mérséklődik a depresszió.

Már az is képes boldogsághormont termelni ha nyitott szemmel járunk a világban, mert ha jobban belegondolunk, a többségünk elmosolyodik akkor, ha egy boldog párt lát, vagy egy ölelkező, szerető családot. Mindez arra példa, hogy a testi érintés fontos része az életünknek.

A jótékony oxitocin szabadul fel a testben

Egy szoros, és jó ölelés hatására a testben oxitocin termelődik, ami fokozza a biztonság érzésének kialakulását és csökkenti a félelemérzetet. Ennek a hormonnak köszönhetően erősödnek az emberi kapcsolatok is. Segít a szocializálódásban és a későbbi jövőnkre is hatással bír, hogy mennyi ölelésben, szeretetben volt részünk korábban.

Az ember, aki szeretetre vágyik

Egyszerűen nem tudunk nem utalni Gary Chapman-re, aki egyértelműen tudomásunkra juttatja, hogy mindenkinek más a szeretetnyelve. Van, akinek az ajándékozás a fontos, másnak a szívesség, az elismerő szavak, a minőségi idő vagy a testi érintés. Akinek a szeretetnyelve a testi érintés, annak az ölelések és a simogatások, illetve a kéz szeretetteljes megérintése a legfontosabb, így érzi a másik fél kifejező szeretetét, törődését, aggodalmát vagy éppen izgatottságát.  

Mikor, hogyan, miért?

Virginia Satir állítása szerint: „Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz.  Napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez.” A Családháló csapata pedig azt tanácsolja, hogy ott és akkor öleljetek, amikor csak tudtok.