Az újszülöttek több mint felét nem szoptatják meg élete első órájában

"Az anyatej a gyermek első oltása, gyakorlatilag a legtökéletesebb védelem a betegségek ellen" - áll az UNICEF friss közleményében. A szervezet szerint nyugtalanító, hogy az újszülöttek több mint fele nem kap anyatejet élete első órájában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2016. augusztus 08. Vajda Boglárka

“Az anyatej a gyermek első oltása, gyakorlatilag a legtökéletesebb védelem a betegségek ellen” – áll az UNICEF friss közleményében. A szervezet szerint nyugtalanító, hogy az újszülöttek több mint fele nem kap anyatejet élete első órájában.


Az UNICEF szerint ha a babát a születése utáni 23 órában szoptatják meg csak meg, 40 százalékkal nagyobb a gyermekhalál esélye az első hónapban, ha pedig 24 órát vagy annál többet késik az első szoptatás, a halál kockázata 80 százalékra nő.

A friss kutatások szerint az öt éven aluli gyerekeket érintő halálesetek fele az újszülöttek köréből kerül ki. Az UNICEF éppen ezért rendkívül fontosnak tartja a korai szoptatást, és aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy kb. 77 millió kisgyerek világszerte nem találkozik az anyatejjel a születése utáni órában. Mivel évente kb. 130 millió gyerek születik, ez egy elképesztően magas szám.

“Sajnos az első szoptatás elhalasztása nagy mértékben növeli a csecsemőhalandóságot. Fontos volna, hogy minden anya tisztában legyen az első szoptatás fontosságával, és a szakemberek is felkészülten tudják segíteni őket” – mondja France Begin, az UNICEF táplálkozástudományi szakembere.

forrás: unicef.org