Az vagy, amit megeszel!

Nem elég, ha sok zöldséget, gyümölcsöt eszünk és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását. Vannak az egészséges táplálkozásnak olyan alapszabályai, melyek követésére és betartására lehetőség szerint törekedni kell.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. május 06. Gyarmati Orsolya

Nem elég, ha sok zöldséget, gyümölcsöt eszünk és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását. Vannak az egészséges táplálkozásnak olyan alapszabályai, melyek követésére és betartására lehetőség szerint törekedni kell.


Kiegyensúlyozottnak az az étrend tekinthető, amely az életkort és életvitelt figyelembe véve kielégíti az egyén energia- és tápanyagszükségletét. Minden egyes élelmiszer tartalmaz az élet fenntartásához szükséges tápanyagokat, így mindegyik hozzájárul az egészséges étrend kialakításához.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 fontos szabályt, amelyek betartása nagyban hozzájárul az egészséges táplálkozásunkhoz.

A helyes táplálkozás szabályai:

  1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
  2. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő-foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.
  4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet
  5. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.