Azt hiszed, a te gyereked nem látott még pornót? Az nem olyan biztos!

Borzasztóan tudatlanok vagyunk ebben a nagy digitális szülőségben, pedig hatalmas károkat okozunk, ha csakúgy a gyerek kezébe nyomjuk a telefonjainkat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. július 19. Dívány

Forr a szülők dühétől az internet az arcán és a nemi szervén megharapott kislány ügye miatt. Pszichológust kérdeztünk a megoldásról.

Mi történik egy gyerekkel, ha pornót lát? 

A pornónézést is a szexuális erőszak egyik formájának tekintjük, definíció szinten is. Azok az egyezmények, amelyeknek Magyarország is a részese, ezt rögzítik. A szexuális erőszak is nagyon sokféle lehet, tíz emberből tíznek biztosan más jut eszébe róla. Lehet egy manipulált közeg, ahol a gyereket csábítják, de az is lehet, hogy a gyereket fizikailag kényszerítik, de lehet egy hazug közeg, ahol a gyereket becsapják. Ezerféle változata lehet, ezért esetenként egyedi, hogy a gyerek milyen megküzdési stratégiát hoz magával. Ezen is dolgozunk, akkor amikor próbáljuk feldolgozni a problémát.

Egy gyerek esetében ez azért is nehéz kérdés, mert valamit tudunk tenni jelenidejűleg, amikor az abúzus megtörtént, de nagyon sok esetben ezek vissza-visszatérőek. Tehát, amikor egy kislány elkezd menstruálni, amikor lesz egy párkapcsolata, akkor újra betüremkedhetnek ezek az abúzus élmények, amik a mindennapokban már nem okoztak gondot.

Hogyan hat a pornó a gyerekre? 

A pornó nézése módosítja a gyerek nemi fejlődését, szexuális edukációját. Ez azért van, mert a pornó olyan információkat és impulzusokat hoz be, amik a természetes fejlődés révén nem lennének részei a gyerek szexuális kultúrájának. Olyan aktusmódok, olyan megközelítési módok és olyan felállások, amiket a természetes fejlődés nem hozna magával, tehát ezen az úton a pornó mindenképpen hat.

A bejegyzés itt folytatódik.