Azt hiszi jó a házassága?

Nem már éppen a válás szélén álló házasoknak, hanem olyan pároknak tart terápiát Szőke Etelka családterápiás szakember és férje, akik szeretnék felfrissíteni a kapcsolatukat, szeretnének még közelebb kerülni a párjukhoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 16. szabo.daniel

Nem már éppen a válás szélén álló házasoknak, hanem olyan pároknak tart terápiát Szőke Etelka családterápiás szakember és férje, akik szeretnék felfrissíteni a kapcsolatukat, szeretnének még közelebb kerülni a párjukhoz.


– Mikor, milyen formában tartják ezeket a tréningeket?

– A pártréningeket, férjemmel, Attilával tartjuk, általában ősz és tavasz eleji indulással. Ezek 5-6 alkalmasak szoktak lenni, hogy legyen ideje a csoportnak is úgymond „kialakulni”, a csoportfolyamatoknak is pozitív hatóerővel hatni. A havi egy alkalommal talán jobban meg lehet oldani a gyermekek felügyeletét, illetve a tréning díja is könnyebben tervezhető, mintha “gyorstalpalóban”, egy hónapon keresztül minden hétvégén tartanánk ezeket az alkalmakat.

– Mekkora csoportokkal dolgoznak?

– Most mini, mindössze 4-5 párból álló csoportot kívántunk indítani, úgy gondoljuk, kis körben még aktívabb lehet a munka, más hatékonysággal történhet a párok közötti interakció. Az eredményességhez is jobban hozzájárul, ha egy hosszabb folyamatban történnek a dolgok, nem hirtelen.

– Hogy kell elképzelni egy foglalkozást, miről beszélgetnek?

– Elég sokféle téma közül szoktunk válogatni, az sem kizárt, hogy az érdeklődő, jelentkező párok maguk javasolnak őket foglalkoztató témákat, melyekből összeállítjuk a programot. A tréning azt jelenti, hogy interaktív munka folyik, vannak gondolatébresztő, vagy éppen összefoglaló  mini-előadások (5-10 perc), de az idő nagy részét a csoportos, vagy páronkénti, vagy két páronkénti munka teszi ki, többféle módszert, dramatikus elemet is alkalmazva.

– Keresztény felfogásban vezetik: csak keresztényeknek szól?

– Az alkalmakon a kereszténységet nem tematizáljuk, a párkapcsolati dinamikák dimenziójában maradunk. Ugyanakkor meggyőződésünk,  ha tisztul a párkapcsolatunk, a kötődési mintánk, úgy istenkapcsolatunk is tisztul. „Inplicite” így kapcsolható össze a tréning az Istennel.

– Elsősorban milyen problémákra javasolt?

– Olyan pároknak nem javasoljuk, akik már a válás szélén vannak, vagy évek óta negatív dinamikákat működtetnek kapcsolatukban. Számukra először a nyolcszemközti párterápiát tudjuk ajánlani. Csoportba azokra számítunk, akik szeretnék felfrissíteni a kapcsolatukat, közelebb szeretnének kerülni a párjukhoz, növekedni az intimitásban, egymás mélyebb megismerésében, vagy akár érzik, hogy vannak nehézségeik, de még nem mérgesedett el és szeretnének idejében megoldást találni.

– Melyik korosztály keresi Önöket leginkább?

– Nem nagyon tudok jellemzőt mondani, nagyon vegyes a kép, a fiatal házasoktól a már rutinosnak számítókig jelentkeznek.

– Külön hölgyeknek is hirdetnek tréninget, ez miről szól?

– “Nőiességem megismerése” – címmel szoktunk kolleganőmmel női önismereti tréninget hasonló lehetőségekkel indiítani, (havi 1 alkalom, 5-6x). Ősztől tervezünk “40 éves korba érve, összegezzünk, nézzünk hátra és előre!” – témakörben, illetve “Hogyan lehetnék még jobb anya” c. tematikában is tervezünk még csoportokat.


Jelentkezés: szokeeta [at] gmail [dot] com vagy a 06-30-75-77-114-es telefonszámon. Szőke Etelka, családterápiás szakember és Szőke Attila, szaklelkigondozó

További részletek a cstolt dokumentumban.