Babát terveztek? Fogadkozás helyett könnyed életmódváltás

Január elsejétől majd több zöldséget-gyümölcsöt eszem, kevesebbszer csábulok el egy-egy mignonra a munkahelyi büfében és rendszeresen mozgok! Ugye ismerős elhatározások? Aztán eltelt pár hét, és nem maradt semmi az „új év – új én” gondolatokból. Az újévi fogadalom, bár elterjedt és gyakori szokás, sokszor mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Az újévi fogadalom, bár elterjedt és gyakori szokás, sokszor mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A legtöbbször ugyanis ezek csupán hirtelen jött ötletek, amelyekkel lelkiismeretünket nyugtatjuk olyan szituációkban, amelyekről tudjuk, hogy nem egészségünket szolgálják. Apró trükkökkel segítünk, hogy elhatározásod hosszú távon is kitartson és könnyebben elérd életmódváltó céljaidat!

 Nem egyszerű egyik pillanatról a másikra megváltoztatni mindennapi szokásainkat, a cél azonban nem is az, hogy gyökerestül átalakítsuk életvitelünket. Hosszú távon sokkal többet érhetünk el azzal, ha először csak bizonyos apróságokban változtatunk, majd, ha már magabiztosan mozgunk az új rutinban, akkor fokozatosan tovább lépünk. Nincs ez másként az étkezés vagy a testmozgás esetében sem.

Tervezéssel minden könnyebb!

Sokkal egyszerűbb az egészséges étkezés apró lépéseit és a rendszeres sportot beiktatni mindennapjainkba, ha pontosan és logikusan, életvitelünkhöz illeszkedően tervezzük meg napjainkat. Például, ha tudjuk, mikor mit szeretnénk enni, annak megfelelően előre bevásárolhatunk, elkészíthetjük ételeinket és kimérhetjük adagjainkat. Továbbá, ha pontosan átlátjuk, mely napokon végzünk hamarabb a munkahelyünkön, könnyebben alakíthatjuk délutánjainkat és tervezhetjük be a testmozgást is.

Az egészséges étkezés trükkjei

Kisebb változások fokozatos bevezetésével könnyebb odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Az előre főzés és az adagolás mellett készíthetsz például vitaminkalendáriumot is, melyben minden hónapnál felvezetheted, melyek az aktuális idénynövények, mely zöldségeket és gyümölcsöket érdemes a piacon keresni. Segítségével mindig képben lehetsz az aktuálisan elérhető finom, zamatos és vitamindús növényekkel, így máris egyszerűbb változatosan étkezni. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozz a konyhában, illetve, hogy bátran színesítsd étrendedet főzelékekkel, különleges salátákkal. Célszerű akár távolabbra is gondolni: a befőzéssel készült saját lekvárok és kompótok egész évben jól jönnek a háznál! De akár zöldségeket megszárítva és durvára törve különféle, tartósítószermentes fűszereket is kikísérletezhetsz.

Élvezetes testmozgás

A rendszeres testmozgással kapcsolatban az egyik leggyakoribb nehezítő körülmény az, hogy nem olyan sportot végzel, amit igazán élvezel. Sokkal könnyebb ugyanis a mozgást beépíteni a mindennapokba és a néhány „kötelező” alkalomnál többször eljárni edzeni, ha lelkesen, élvezettel sportolsz. Érdemes tehát többféle mozgásformát is kipróbálni, hogy megtaláld azt, ami leginkább neked való. Kérdezősködj barátaidnál, ki mit csinál, nézegess különböző sportoldalakat, edzőtermeket, vagy iratkozz fel próbaórákra. Ha korábban egyáltalán nem sportoltál, akkor érdemes először úszással vagy kocogással próbálkozni. Szívesebben mozogsz másokkal együtt? Tesztelj csoportos órákat, nézz meg például egy aerobic edzést! Ha pároddal együtt sportolnátok, iratkozzatok be társastánc-kurzusra! Esetleg valamilyen rendhagyó sport érdekel? Itt a remek alkalom, hogy kipróbáld! Keresgélj, válogass – soha nem késő megtalálni a hozzád illő mozgásformát!

Családalapításra készülve

Az egészséges életmódra való törekvés különösen fontos cél lehet akkor, ha pároddal már ott motoszkál a fejetekben, hogy kisbabát szeretnétek. A gyermekvállalásra ugyanis mindenképpen érdemes időben elkezdeni felkészülni, mind lelkileg, mind pedig testileg. A megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitel, valamint a rendszeres, egészséges mértékű mozgás elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Ha esetleg nehézségekbe ütköznél az életmódváltás rögös útján, mindig gondolj arra, miért is csinálod. Fogyni szeretnél? Egyszerűen csak egészségtudatosabban akarsz élni? Esetleg már arra készülsz, hogy pároddal kisbabát vállaljatok? Könnyebben elérheted céljaid, mint hinnéd! Csak ragaszkodj vágyaidhoz és tudatosan haladj az észszerűen, előre megtervezett lépések mentén!
  • Ma már számos telefonos applikáció nyújthat támogatást abban, hogy ne veszítsd szem elől céljaidat! Letölthetsz vízivásra emlékeztető appot, vezethetsz online edzésnaplót és kalóriaszámlálót okostelefonodon, de léteznek olyan programok is, amelyek az állóképességed fokozatos növelésében segítenek. Ezek az alkalmazások mind hasznodra válhatnak a hosszú távú életmódváltásban!

Az egészséges életmóddal és a fogantatás elősegítésével kapcsolatban további hasznos írások olvashatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán.