Babavárás és aranyér: mi segíthet?

Igazi népbetegségként kell beszélnünk az aranyérről, amivel élete során - legalább egyszer - majdnem mindenki találkozik. A nőknél különösen gyakori, főleg a terhesség alatt, illetve szülés után.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
aranyér
2016. június 29. Vajda Boglárka

Igazi népbetegségként kell beszélnünk az aranyérről, amivel élete során – legalább egyszer – majdnem mindenki találkozik. A nőknél különösen gyakori, főleg a terhesség alatt, illetve szülés után.


Miért alakulhat ki ebben az örömteli időszakban ez a kellemetlen betegség? Az aranyér a végbélnyílás közelében elhelyezkedő, nyálkahártyával fedett érgomolyag, melynek szerepe van a szabályos végbélműködésben és széklettartásban.
 
A bajt az okozza, ha valamilyen okból az érgomolyagot rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érgomolyag a végbélcsatornából előesik, begyullad, fáj, vérzik, vagyis kialakul az aranyérbetegség. A gond kialakulásban – a kötőszövetek örökletes gyengesége mellett – szerepet játszhat a fokozott hasüregi nyomás: ez székrekedésnél, nehéz, fizikai munkánál, sportban a súlyemelőknél, és terhesség alatt, a megnövekedett méh terhe miatt jöhet létre. 
 
A betegség – amit a csomók előesése és a tünetek súlyossága alapján négy stádiumba lehet sorolni – felbukkanása az életmóddal is szoros kapcsolatban áll: aki ülőmunkát végez, keveset mozog és rostokban szegény táplálkozás, elégtelen folyadékbevitel jellemzi az étrendjét, annak nagyobb az esélye a kialakulására. 
 
 
Átmeneti állapot
 
Nőknél a terhesség alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, illetve a szülés közbeni erőfeszítés miatt alakulhat ki aranyér. Ez különösen azoknál a nőknél gyakori jelenség, akik a terhesség alatt is szenvedtek aranyértől vagy visszerektől. 
 
Bár az időszakos, a babavárás és szülés miatt előforduló aranyerességről pontos adatokat nem tudunk, de a probléma nem ritka, a szülő nőknek legalább hatvan-hetven százalékát érinti. Szerencsére a kismamák nagy része – akiknél a terhességgel és a szüléssel összefüggésben jelentkezett a probléma – csak átmenetileg szenved e gondtól: a baba megszületése után rendeződik az állapot, az aranyeres csomók visszafejlődnek. 
 
 
Természetes hatóanyagok
 
Ám a fájdalmat és a gyulladást – még ha rövid ideig kínozná is a kismamát – . Súlyosabb esetekben feltétlenül keressünk fel proktológus szakorvost: többféle eljárás is alkalmazható ma már a fájdalmas, vérző csomók megszüntetésére. Enyhébb esetek kezelésére az életmódbeli változtatások – rostdús táplálkozás, nem megerőltető mozgás, bő folyadékfogyasztás – mellett helyi készítmények (kúp, kenőcs) alkalmazása is eredményes lehet. 
 
A helyi kezelés célja a panaszt okozó tünetek gyors enyhítése: a fájdalom, a vérzés és a viszketés csillapítása, a gyulladás csökkentése. 
 
A hialuronsavat, gyulladást és ödémát csökkentő, valamint érösszehúzó hatású növényi összetevőket- körömvirág, tigrisfű, vadgesztenye, aloe vera, teafa, édesgyökér – tartalmazó természetes segítség lehet a csomók kezelésében. Komplex összetételüknek köszönhetően hatékony ápolják az érintett területet, hogy a kismamák csak arra figyelhessenek, ami a legfontosabb: az új családtagra.