Baktériumok okozhatják a koraszülést

Egy új kutatás szerint a koraszülést bizonyos baktériumfajták okozhatják. A tanulmány eredményei új szűrési fajták kidolgozásához vezethet, s így a rizikófaktorában lévő nőknél kivédhető a korai szülés - adta hírül a BBC.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 13. bencze.aron

Egy új kutatás szerint a koraszülést bizonyos baktériumfajták okozhatják. A tanulmány eredményei új szűrési fajták kidolgozásához vezethet, s így a rizikófaktorában lévő nőknél kivédhető a korai szülés – adta hírül a BBC.


A kutatás eredménye szerint bizonyos baktériumok a magzat körüli membránok elvékonyodásához vezethetnek, ami elszakadásukat okozza. A korai burokrepedés még a méhösszehúzódás előtt megtörténik, az esetek egyharmadában pedig koraszülést okoz. A kutatás során felfedezték, hogy ezek a baktériumok minden membránban megtalálhatóak, de minél vékonyabb volt a membrán, annál nagyobb volt a baktériumok száma.

A Duke Egyetem kutatói nagy mennyiségű baktériumot fedeztek fel azon a részen, ahol a burokrepedés történik, s ami összefüggésbe hozható a membránok elvékonyodásával.

A tanulmány szerzője Amy Murtha, nőgyógyász professzor szerint hogyha ezeknek a baktériumoknak az eredetével tisztában vannak, akkor már a terhesség korai szakaszában végezhetnek erre vonatkozóan szűrést, s megfelelő kezeléssel kivédhetik az érintett nőknél a koraszülést.