Bárányhimlő farkasbőrben?

A barátságos név egy kiütésekkel járó vírusos fertőző betegséget takar. Ennek ellenére vérre menő vitákat folytatnak a szülők arról, hogy ez csak egy egyszerű gyermekbetegség, mindenkinek át kell esnie rajta, szemben az “előzzük meg a betegséget védőoltással” csoport szószólóival.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. január 15. Csontos Dóra

A barátságos név egy kiütésekkel járó vírusos fertőző betegséget takar. Ennek ellenére vérre menő vitákat folytatnak a szülők arról, hogy ez csak egy egyszerű gyermekbetegség, mindenkinek át kell esnie rajta, szemben az “előzzük meg a betegséget védőoltással” csoport szószólóival.


Igazságot nem kívánunk tenni az egymással szemben álló vélemények között, de információt szeretnénk nyújtani magáról a betegség terjedéséről, tüneteiről, esetleges szövődményeiről és a megelőzést szolgáló védőoltásokról is.

Petrik Zita védőnő írása

A bárányhimlőt, vagy más néven varicellát, egy varicella-zoster nevű vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed. Jellemzően az őszi-téli hónapok betegsége, amely, ha egy-egy gyermekközösségben felüti a fejét, hetekig okozhat újabb és újabb megbetegedéseket. Ennek oka, hogy akkor, amikor már tünetet okoz, azaz megjelennek a bárányhimlős „pöttyök”, egy-két napja már fertőz az érintett személy. Akik ebben az időszakban, vagy a kiütéseket követő pörkök leszáradásáig találkoznak a fertőzés elszenvedőjével vagy használati tárgyaival, és még nem voltak bárányhimlősek, elkaphatják a betegséget. Ezek után, mivel a lappangási idő 14-21 nap, ennyi időt kell várni, hogy kiderüljön, vajon továbbadódott-e a fertőzés?

Bárányhimlőparti
Talán ennek kapcsán érdemes beszélnünk a szülők által szervezett bárányhimlő-partyk divatjáról. Céljuk, hogy időzíteni lehessen a betegséget, és a testvérek például egy füst alatt essenek át rajta, ráadásul ne a nyaralás kellős közepén törjön ki rajtuk, hanem egy kedvezőnek gondolt időszakban. Azt gondolom azonban, hogy bármennyire is logikusnak, praktikusnak tűnő megoldás ez, több bizonytalanságot hozhat, mint amennyi haszonnal kecsegtet. Sok gyerek ugyanis szoros kontaktusban a fertőzöttel sem kapja el a betegséget, viszont a partyn való részvételnek köszönhetően következik két-három hét tökéletes bizonytalanság, hogy vajon lesznek-e pöttyök? Mivel csak a pöttyök megjelenése hoz bizonyosságot a bizonytalanságban, addig nem célszerű bárányhimlőt elkapni nem akaró emberek közé menni.

Szinte észrevétlenül kezdődik
A fertőzött embernek a lappangási időben általában semmilyen tünete sincs Az első igazán érzékelhető jel a jellegzetes bárányhimlős kiütések megjelenése. Először színes gombostűfejnyi foltok, ezután göbcsék jelentkeznek, ezeken általában egy napon belül megjelennek a harmatcseppre emlékeztető hólyagok. A hólyagok minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen kialakulhatnak tetőtől talpig, azaz akár a hajas fejbőrtől a talpakig. De nem ritka, hogy a nyálkahártyákon is kiütések keletkeznek. Így előfordulhat, hogy a szájban, fülben, a nemi szerveken és még ennél is elképzelhetetlenebb helyeken ott virítanak a hólyagok. Néhány tucattól akár négy-ötszáz darab kiütésig terjedhet a számuk. Két-három nap után a hólyagocskák belsejében lévő folyadék zavarossá, majd gennyessé válik, végül a közepe behúzódik és pörkké szárad. Ezek a pörkö élő kórokozót már nem tartalmaznak, de gyógyultnak csak az a beteg mondható, akiről már a pörkök is leváltak.

A bárányhimlő szövődményeiről
A gyermekkori bárányhimlő többnyire enyhe lefolyású betegség. A komplikációk ritkák, de sajnos nem tudhatjuk, hogy kik lesznek azok, akik szövődménnyel esnek át a fertőzésen. A kiütések felülfertőződhetnek gennykeltő baktériumokkal. Ezen kívül, ritkán ugyan, de idegrendszeri komplikációkat is okozhat ez a vírus.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!