Bárhol kirakom a mellem. Nem tetszik?

Barátnőmet invitáltam minap egy egésznapos programra, lassan itt a karácsony, bevágom a nyolc hetes gyereket a babakocsiba, aztán irány a város, nézelődjünk, vásárolgassunk, ebédeljünk, teázzunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. december 10. bencze.aron

Barátnőmet invitáltam minap egy egésznapos programra, lassan itt a karácsony, bevágom a nyolc hetes gyereket a babakocsiba, aztán irány a város, nézelődjünk, vásárolgassunk, ebédeljünk, teázzunk.


Aggódva kérdezett vissza, hogy már nem szoptatok? Mint kiderült, számára teljesen elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy szoptatós nő hosszabb ideig olyan helyen tartózkodjon, ahol nem biztosított a pelenkázó helyiség, ahová félre lehet vonulni a gyerekkel. Emiatt bezárva érezte magát, míg szoptatott, és alig várta, hogy elteljen az a korszak, és végre kimozdulhasson. Ő a szemérmessége és a neveltetése miatt döntött amellett, hogy korlátok közé kényszeríti magát, de egy másik ismerősömre rászólt egy járókelő, amikor egy parkban szoptatott. Magyarország, 2013.

Emlékszem, pár hónapja mekkora felháborodást keltett az internetezők körében az a nő, aki egy fotó alapján biciklizés közben szoptatta az egyébként teljes biztonsággal elhelyezett kislányát, és az a hippianya is magyarázkodásra kényszerült, akihez meztelen jógázás közben ment oda a gyereke tejet csenni. A terroristának nézett szoptató diplomatafeleségről nem is beszélve. Én is szoptatok bárhol, bármikor: buszon, IKEA-ban, játszótéren, plázában, és étteremben is megtettem már.

De hogyan?

Tök egyszerű. Ugyan nem a közterület kellős közepén állok neki szoptatni, de nem is bújok el a nyilvánosság elől. Általában keresek egy félreeső helyet, ahol kényelmesen le tudom zavarni a dolgot. Ha úgy ítélem meg a helyzetet, hogy a szoptatással sokakat zavarba hoznék (kamaszok vagy idősebb férfiak vannak a környezetemben), akkor egy textilpelenkával takarom le a gyerek fejét és a mellemet. Az esetek többségében viszont nem használom ezt a módszert, szeretném ugyanis, ha a lányom úgy nőne fel, hogy ne érezze azt, hogy a TÁPLÁLKOZÁS tabu. Mellesleg általában a strandokon is több látszódik ki a nők melléből, mint ilyen esetekben.

Nincsen erre kijelölt hely?

Magyarországon alig van olyan hely, ahol az aktívan jövő-menő anyák megszoptathatják a gyerekeiket. Pelenkázó sok esetben van, de legtöbbször ezek a szobák tényleg csak tisztába tevésre alkalmasak: szűkek és ablakmentesek, és hiányzik belőlük a kényelmes fotel, vagy legalább egy szék.