Biztonságosabb ikerterhesség

Kormányzati támogatásból olyan készüléket vásárolt a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, ami lehetővé teszi, hogy ikerterhesség során egyidőben észleljék a magzatok szívműködését és figyeljék a magzatok méhen belüli állapotát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2013. július 24. szabo.daniel

Kormányzati támogatásból olyan készüléket vásárolt a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, ami lehetővé teszi, hogy ikerterhesség során egyidőben észleljék a magzatok szívműködését és figyeljék a magzatok méhen belüli állapotát.


A kormány 5 millió forinttal támogatta a Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítványt, az összegből a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika számára egy olyan úgynevezett CTG készüléket szereztek be, amely ikerterhesség esetén mindkét magzat szívhangját egyszerre képes észlelni.

Noha a döntést bejelentő államtitkár úgy fogalmazott, az 5 millió forint nem egy hatalmas összeg az egészségügyben, mégis szerették volna segíteni az intézmény gyermekekért folytatott küzdelmét, a beszerzés valóban segítheti, biztonságosabbá teheti az ikerterhességeket, a járóbeteg ellátásban is.

Talán kevesen tudják, de az 1812-ben alapított intézmény hazánk legrégebbi szülészeti tanszéke, és a mai napig meghatározó szerepet tölt be a magyar szülészet és nőgyógyászat fejlődésében. Az elmúlt években, itthon ezen a klinikán zajlott le a legtöbb szülés, 3500-4000 szülés/év.

Mit tud az eszköz?

A magzat méhen belüli állapotát ellenőrzik a készülékkel. Magzati veszélyállapot, pl. oxigénhiányos állapotot tudnak felismerni a segítségével. A magzat szívműködésének megváltozása jelezheti a hypoxiás állapotot.  Egészséges terhességben a 35. héttől használják rutinszerűen a készüléket, kóros, szövődménnyel társult terhességekben már korábban is.

A CTG készüléket a járó- és fekvőbetegellátásban egyaránt használják. Egyaránt alkalmas egyes és többes terhességekben a magzati szívműködés ellenőrzésére. A terhesgondozás végén, a terhesség utolsó hónapjában CTG vizsgálat során ellenőrzik a magzat méhen belüli állapotát. Ez a készülék – magyarázta megkeresésünkre a klinika vezetője – szinkron képes észlelni és rögzíteni a két magzat szívfrekvenciáját, kifejezetten ikerterhességekben történő alkalmazására fejlesztették ki. Rigó János elmondta: klinikánkon évente nagyjából 100 kettős ikerterhesség és 5-6 hármas ikerterhesség fordul elő. Ezek a várandós nők terhességük utolsó hónapjában a klinikán állnak megfigyelés alatt,  elsősorban az ellenőrzésüket könnyíti meg a készülék.

Megtudtuk, a klinikán eddig is volt egy készülék, mely egyidejűleg volt képes két magzat szívműködésének az észlelésére, de ezt csak a szülőszobán alkalmazták. Járóbetegellátás keretében eddig az ikerterheseknél a CTG vizsgálatot először az egyik magzatnál, majd a másik magzatnál végezték el. Vagyis nem egyidőben történt a vizsgálat. A két vizsgálat során két regisztrátumot kaptak, de nem volt mindig egyértelmű, hogy két magzatról készült-e a görbe, vagy ugyanarról a magzatról.  Ennek a készüléknek a használata kizárja a hibalehetőséget. A most beszerzett eszköz tehát nem mérföldkő ugyan a klinika történetében, mégis sok kismamának, babának segíthet egészségesen világra jönni.

Rigó János hozzátette, a készülék ára körülbelül 2,2 millió Ft, tehát elérhető. Nem tudta megmondani, hogy más kórházban alkalmaznak-e ilyen készüléket, valószínűnek tartja ugyanakkor, hogy számos szülészeti osztály nem rendelkezik ilyen korszerű CTG-vel. „Jobb lenne ha rendelkeznénk még egy készülékkel, de ennek is nagyon örülünk” – fogalmazott.