Boldogabb, akinek több hobbija van

A függőség – legyen az munkától, szerelemtől, játéktól, edzéstől , internettől, ételtől, szerektől vagy bármitől – korlátoz a szabadságunkban, kontrollálja az életünket és így gátolja, hogy az életünk egyéb területein, az emberi kapcsolatainkban és önmagunkban is békében legyünk. De vajon hány harmonikus szenvedélyünk lehet egyszerre? Ad-e pluszt az életünkhöz, ha több dolgot szeretünk odaadással és szenvedéllyel csinálni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. január 11. Vajda Boglárka

A függőség – legyen az munkától, szerelemtől, játéktól, edzéstől , internettől, ételtől, szerektől vagy bármitől – korlátoz a szabadságunkban, kontrollálja az életünket és így gátolja, hogy az életünk egyéb területein, az emberi kapcsolatainkban és önmagunkban is békében legyünk. De vajon hány harmonikus szenvedélyünk lehet egyszerre? Ad-e pluszt az életünkhöz, ha több dolgot szeretünk odaadással és szenvedéllyel csinálni? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. 


 
A Journal of Happiness Studiesban megjelent vizsgálatban több mint 1200 főiskolást faggattak a kutatók hangulatukról, élettel való elégedettségükről, kedvenc elfoglaltságaikról és mérték fel azt, hogy vajon ezek az elfoglaltságok harmonikus vagy – a függőséghez közelítő – kínzó szenvedélyek. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálatban résztvevők harmadának egy, több mint a felének két szenvedélye van, míg a többiek nem tudtak ilyenről beszámolni. A résztvevők harmada függőségben állt kedvenc tevékenységével, és ahogy ezt korábbi vizsgálatokból is sejteni lehetett: ők boldogtalanabbak voltak a többieknél. A harmonikus szenvedéllyel vagy szenvedélyekkel rendelkezőket összehasonlítva kiderült, hogy ha valaki több tevékenységet szeret veszettül és végez rendszeresen, az jobban érzi magát a bőrében, jobb a hangulata és boldogabb társainál. Én nem, nem azért, mert több időt tölt el klassz dolgokkal. A résztvevők nagyjából ugyanannyi időt fordítottak kedvteléseikre, és akinek ezekből több volt, az megosztotta az idejét.