Borozgathatok terhesen?

Sokan óva intenek tőle, mások pedig még tekintélyes pocakkal is nyugodtan poharaznak. Mi az a magzati alkohol szindróma, és hogyan hat az alkoholbevitel a fejlődő magzatra?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 06. szabo.daniel

Sokan óva intenek tőle, mások pedig még tekintélyes pocakkal is nyugodtan poharaznak. Mi az a magzati alkohol szindróma, és hogyan hat az alkoholbevitel a fejlődő magzatra?


Alapvetően tartja magát a nézet, hogy az alkoholra a szervezetnek még normális állapotban sincs szüksége, nemhogy terhesen. A napi pohár borocska, amit a nem terhes embereknek javasolnak, annak vérképző és egészséges mértékben ellazító hatása és egyéb hatóanyagok miatt nem elvetendő még terhesen sem. Fontos azonban, hogy figyeljünk a mértékre, és csak ritkán, alkalmanként „vérképezzünk” ilyen módon, az anya szervezete ugyanis nem képes megszűrni teljesen az alkoholt, és a vérárammal az mindenképp bejut a placentába.

A terhesség hetei irreálisan ugyan, de az utolsó menses első napjától számítandók, tehát a terhesség első kettő hivatalos hetében még szó sincs semmiféle embrióról. A beágyazódás a harmadik hét végén várható, ezért aki ezelőtt fogyasztott bármilyen mennyiségű alkoholt, nyugodt lehet: nem állt még fizikailag kapcsolatban a gyermekkel, tehát nem is árthatott neki.

Magzati alkohol szindróma
A várandósság bármely szakában kialakulhat, de maga a kialakulás kockázata az első trimeszter második felében elfogyasztott alkoholok hatására a legnagyobb. A születendő gyerekek egyötöde értelmi fogyatékos lesz annak hatására, hogy a placentán átjutó alkohol megszűrésére vagy lebontására a kisbaba szervezete még nem termel enzimeket, ezért károsodik az idegrendszere.

Napi egy adag alkohol a kritikus szakaszban 25%-kal emeli az abnormális formájú ajkak kialakulásának valószínűségét, és 12%-kal annak az esélyét, hogy kisebb fejjel születik a magzat, de emellett kihat a születési súlyra és testméretre is.

Fontosak az egyéni jellemzők
Azt, hogy mi normális és mi nem, mi hat garantáltan károsan, és mi a biztonságos, azért nem lehet átfogóan megállapítani, mert minden kismama más előélettel és testi-lelki adottságokkal rendelkezik. Van, aki hozzászokott az alkoholhoz (nem alkoholista, de gyakrabban iszik egy-egy pohárral, ezért a szervezete toleranciaszintje magasabb), nekik az akár napi borfogyasztás sem árthat, de aki nem szokott inni, az inkább ne a terhesség alatt próbálja ki.

Alapvetően természetesen nem teszünk rosszat azzal, ha nem iszunk a terhesség alatt alkoholos italokat, de nem kell sokkot kapni egy-egy koccintástól vagy egy megkívánt konyakmeggytől. A cél, hogy figyeljük testünk jelzéseit, és bármennyire is favorizáltuk korábban az alkoholos italokat, azok fogyasztásának mérséklésével csak jó tehetünk a babának.