„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok”

Hogyan mondjam el neki? Üljek le vele egy alkalmas pillanatban? Adjak a kezébe egy könyvet, hogy olvassa el, és ha akar, kérdezzen? Esetleg bízzam másokra? A barátaitól úgyis mindent megtud... – a szexuális felvilágosítással kapcsolatban a legtöbb szülőben hasonló dilemmák fogalmazódnak meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
6-14 éves korig
2014. augusztus 22. Paulik András

Hogyan mondjam el neki? Üljek le vele egy alkalmas pillanatban? Adjak a kezébe egy könyvet, hogy olvassa el, és ha akar, kérdezzen? Esetleg bízzam másokra? A barátaitól úgyis mindent megtud… – a szexuális felvilágosítással kapcsolatban a legtöbb szülőben hasonló dilemmák fogalmazódnak meg.


Nem véletlen, hogy sokunkban óriási a tanácstalanság, hiszen a mi gyerekkorunkban nem volt divat otthon ilyesmiről beszélni, az iskolai felvilágosító programok pedig többnyire sutára sikeredtek. A személyes beszélgetés terhét ugyan senki sem veszi le a vállunkról, de jó tudni, hogy létezik egy program, amely mankóként segíti a szülőt, ráadásul gyermekét új szemléletmódban készíti fel a serdülőkor testi változásaira.

„Ciklus-show” – már a program elnevezése sem mindennapi. Az újfajta felvilágosító módszer Németországban 1999-ben, Magyarországon 2006-ban dr. Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő ötlete alapján indult. Ő volt az első, aki a diplomamunkáját a természetes családtervezés témájában írta, és akinek elképzeléseit a német katolikus püspöki kar is támogatta. Az ebből kialakult MFM (Madchen Frauen Meine Tage – azaz „Lányok, asszonyok, menstruáció”) projektnek már a mottója is beszédes: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.” Célja a pozitív testtudat kialakítása és a test működésének megismertetése a serdülőkor küszöbén, elsősorban ötödik osztályban.

A lányoknak szóló „Ciklus-show” nyomán felmerült az igény, hogy a fiúknak is tartsanak hasonló foglalkozásokat. A magyar fejlesztésű fiús program „Titkos küldetés” néven játékos formában mutatja be a férfiak nemi működését és a férfivá válás testi-lelki jeleit. Mind a fiúk, mind a lányok programja évek óta nagy sikerrel fut sok magyar – főként egyházi – iskolában. Akadnak azonbanszülők, akik nem fogadják olyan lelkesen a kezdeményezést.

Túl korai?

– A szülőknél valóban gyakran ütközünk falakba. Az okok persze különbözőek. Talán attól félnek, hogy a gyerekek megtudnak olyan dolgokat, amelyeket ők még korainak tartanának, netánrájönnek, hogy apa és anya nemi életet él; mások inkább azt szeretnék, ha inkább tőlük hallanának a gyerekek erről a témáról. A programokazonban csak kiegészítik az otthoni nevelőmunkát, semmiképpen nem szeretnék a szülők helyett elvégezni ezt a feladatot – mondja Tirczka Zsófia MFM-tanácsadó.

– Egy katolikus iskolába negyedik osztályosokhoz hívtak minket, és ott találkoztunk egy anyukával, aki nagyon féltette a kisfiát ettől a programtól, mondván, hogy ő még kicsi, őt még nem érdeklik ezek a dolgok. A foglalkozáson azonban pont ő volt a leghangosabb, és a mondanivalójából kisült, hogy rendszeresen néz pornófilmeket, nyilván a szülők tudta nélkül. Ma már elég ehhez egy okostelefon, amely ott lapul szinte minden gyerek kezében… A fiúknál egyébként erősebb a szexuális érdeklődés, mint a lányoknál, akkor is, ha tízévesen látszólag még a legózás köti le a figyelmüket. Ugyanakkor vannak gyerekek, akiket tényleg nem érdekel a téma, viszont a foglalkozás nekik is egy jó játék, kellemes kikapcsolódás, és még tanulnak is valamit.

Luxusszálloda és varázsital

– Alapvető célunk, hogy kellemes élményt nyújtsunk a gyerekeknek, és hogy nyíltan álljunk hozzá ehhez a kérdéshez – teszi hozzá Kupás Anita MFM szakmai tanácsadó. – Valójában nem is szexuális felvilágosításról van szó, ez sokkal inkább egy szexuálpedagógiai prevenciós program, ahol bizonyos testi folyamatok pozitív megfogalmazása áll a középpontban. Régen tisztátalan volt az a nő, aki vérzett, talán még ismerős a havibaj elnevezés. A „Ciklus-show” ezzel szemben azt tanítja a serdülőkor küszöbén álló lányoknak, hogy a testük értékes, és a termékenységük óriási ajándék.

A lányokkal kiscsoportokban foglalkozunk egy félnapos dramatikus játék során; végigvezetjük őket a női termékenység testi folyamatain, és felfedeztetünk velük bizonyos összefüggéseket. Ehhez az osztálytermet kicsit átrendezzük, ugyanis a földön zajlik minden. Szőnyegnyi méretben elkészítjük a méh modelljét, és ezen mutatjuk be játékos szemléltetőeszközökkel a „show” történéseit. A lányok nemcsak nézik, hanem részt is vesznek a folyamatban, hol ösztrogénbarátnőkké, hol progeszteroncsapattá válnak, és így alakítják át a ciklust. A méhet mint luxusszállodát, a petefészket mint ajándékdobozt mutatjuk be nekik, a méhszáj az élet kapuja, a méhnyaknyák pedig egy varázsital. Ezek a mesés elemek segítenek megértetni velük, hogy a testünk csodálatosan működik, és minden apró mozzanat rendkívül fontos. A programnak vannak katartikus pontjai is, ilyenkor előfordul, hogy még könnyek is potyognak…

– Érdekes látni, micsoda változáson mennek át a gyerekek néhány óra leforgása alatt – mondja Tirczka Zsófi.–Félszegen érkeznek, zavartan vihognak, sokan kerülik még a szemkontaktust is, öt óra elteltével azonban idejönnek hozzánk, és sokszor megölelnek minket. Az előadás során felszabadulnak bizonyos ki nem mondott félelmektől. A test működésének ismerete egészségtudatot, magabiztosságot ad, és a későbbiekben a szexualitáshoz való pozitív hozzáállásukat is biztosítja.

– A szülők nem vesznek részt a foglalkozáson, de ha van rá igény, utána nekik is szívesen adunk gyakorlati tanácsokat arról, hogyan kezeljék gyermekeik testi változásait – veszi át a szót Kupás Anita. – A beszélgetés során nem ritka, hogy maga a szülő is másként kezdi látni a saját termékenységét és szexualitását, és közelebb kerülhet annak bizonyos rejtett oldalaihoz.

A programokról további információ a www.mfm-projekt.hu oldalon olvasható.

(Megjelent a Family 2014/3. számában)