Családi böjt

Közeledik a tavasz, ilyenkor még inkább megszaporodnak a különböző tisztítókúrák előnyeit hirdető cikkek. Még a nem vallásosak is tudják, hogy ilyenkor van a nagyböjt, ami egészen húsvétig tart. De mi köze van ezeknek egymáshoz, és egyáltalán, ki böjtöljön?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
40 nap
2016. február 10. Csontos Dóra

Közeledik a tavasz, ilyenkor még inkább megszaporodnak a különböző tisztítókúrák előnyeit hirdető cikkek. Még a nem vallásosak is tudják, hogy ilyenkor van a nagyböjt, ami egészen húsvétig tart. De mi köze van ezeknek egymáshoz, és egyáltalán, ki böjtöljön?


A böjt szó szerint bizonyos ételektől való tartózkodást, vagy teljes ételmegvonást jelent. Gyakran összemosódik a fejünkben a diétával, ami szintén valamilyen tápanyag összetevő korlátozását vagy tudatos kerülését határozza meg. A böjtölés eredetét azonban nem csak egészségügyi szempontokra lehet visszavezetni, szinte minden vallás előír olyan napokat, amikor megtiltja vagy csökkenti a táplálkozást azért, hogy ekkor más, szellemi, lelki dolgokkal foglalkozzunk.

A keresztény nagyböjt hamvazó szerdától húsvétig, a vasárnapokat nem számítva 40 napig tart. Hogy mit jelent a „hamvazó”? Egyrészt ószövetségi hagyomány, mivel a zsidóság a bűnbánata jeléül hamuval hintette meg a fejét. Másrészt, amikor hamuval keresztet rajzolnak a hívők fejére, arra emlékeznek, hogy „porból vagy és porrá leszel”, vagyis életünk véges, erre nem árt időnként figyelmeztetni magunkat. A 40 nap Jézus pusztai böjtölésére utal, ez pedig a zsidóság 40 éves pusztai vándorlására, de ezek az évezredes hagyományok soha nem mentesek a szimbólumoktól, mélyebb összefüggésektől!

Hosszú böjtje lesz ennek!

A mondás azt sugallja, hogy a böjt szenvedés, amit valahogy túl kell élni. Bármilyen életmód változtatás akaraterőt igényel, még akkor is, ha nem kell éhezni közben. Ha a böjtöt vagy bármilyen megvonást ránk erőltetnek, sokkal nehezebben viseljük, mintha önként vállaljuk és látjuk a célját, értelmét.

Fogyókúra vagy önsanyargatás?

A böjt sokféle jótékony hatása közül az egyik a testsúly-csökkenés, amire jóléti társadalmakban egyre többeknek van (volna) szüksége. Komolyabb böjtöt, pláne egészségügyi problémákkal küszködőknek csak felügyelet mellett szabad végezni, hiszen ilyenkor teljesen felborul az addigi egyensúly.

Léböjt: nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
Szilárd nyers étrend: a napi étrend nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsök és zöldségfélék mellett teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyeret (élesztő mentes!) lehet enni, párolt vagy sütőben (nem olajban!) sült zöldséggel lehet változatosabbá tenni.
Gyümölcsnap: különböző gyümölcsök napi öt-hat étkezésre elosztva.

Kerülni kell a cukor, alkohol és koffein fogyasztást, viszont oda kell figyelni a bőséges folyadék bevitelre.

Böjtölhet-e egy gyerek?

Gyerekeket nem szabad kényszeríteni a böjtölésre, ellenben jó alkalom rávenni őket egy kis akarati edzésre. Érdemes velük megbeszélni, hogy mi lehet az, amiről lemondanak és azt is tudatosítani, hogy minek az érdekében. Ne a tanulás, a számítógépezés vagy a zongoraóra legyen a lemondás, a csoki, rágó, egyéb nyalánkságok azonban áldozatul eshetnek. Kézzelfoghatóvá tehetjük, számszerűsíthetjük is a böjtöt, ha ezeknek az árát össze tudjuk gyűjteni és egy jó célra felhasználni. Akár súlyosan beteg gyerekeket támogató alapítvány javára játékot vehetünk belőle, vagy felajánlhatjuk valamelyik segélyszervezetnek az összegyűlt pénzt. Lényeges, hogy ne magának spóroljon valamit a meg nem evett Túró Rudikkal.

A gyerekek számára akkor lesz érhető a böjt, ha a szülők szóba hozzák előttük, hogy ők maguk mit fogadnak meg, és mire számítanak a böjt végeztével. Nem baj, ha időnként látják a lemondás okozta nehézséget, akár a kisebb kudarcokat, és az újra elhatározást is. A befelé figyelést és az erre való igényt szintén a szülői példából kiindulva lehet megmutatni.

Csináljunk helyet a léleknek!

Önmagában az, hogy nem eszem, az koplalást, fogyókúrát, vagy egyszerűen a szervezetem méregtelenítését jelenti. A böjt más, ilyenkor a hangsúly inkább a lelki történéseken van. Nem véletlenül javasolják, hogy a böjtölés időpontját úgy válasszuk meg, hogy mellette többet tudjunk pihenni, sétálni, gondolatainkba mélyedni, imádkozni. A testi tisztulás, a méreganyagoktól való megszabadulás alkalmassá tesz arra, hogy mélyebbre ássunk magunkban és felfedezzük lelkünk titkait. Amikor szervezetünk nem az étellel van elfoglalva, akkor jobban meg tudunk nyílni az Ég felé is.

10 böjtös jótanács:

  1. Készülj előre a böjtre, határozd meg a napot, amikor elkezded!
  2. Rögzítsd magadban – és akár írásban is – hogy miről mondasz le! Ha „tudományosan” böjtölsz, válaszd ki a neked megfelelőt!
  3. Legyen konkrét célja a böjtnek!
  4. Döntsd el, mennyi ideig tartod!
  5. Ne vállalj olyan böjtöt, ami egészségedet kockáztatja!
  6. Ne azon görcsölj, hogy mit nem ehetsz, a célra koncentrálj!
  7. Könnyebb, ha többen együtt böjtöltök, támogassátok egymást, amikor elegetek van az egészből!
  8. Ne éld meg tragédiának, ha valamit nem sikerült az elhatározásnak megfelelően csinálni! Ne add fel, folytasd tovább!
  9. Ne ijedj meg, ha a bensődben ismeretlen érzésekre, új utakra találtál! Jó irányba haladsz!
  10. Összegezd a böjt tapasztalatait!