Családtervezés előtt figyeljünk a bárányhimlőre!

Jelentősen nőtt tavaly a bárányhimlős megbetegedések száma. A fertőzöttek átlagéletkora négy év volt. Több szakember szerint is szükséges volna a vírus elleni vakcinát a kötelezően adandó oltások körébe bevonni. Információnk szerint ez több mint másfél milliárd forintjába kerülne az államnak. Az injekciót bármely életkorban kérhetjük, de a várandósokat nem szabad oltani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baleset megelőzés
2016. március 01. Csontos Dóra

Jelentősen nőtt tavaly a bárányhimlős megbetegedések száma. A fertőzöttek átlagéletkora négy év volt. Több szakember szerint is szükséges volna a vírus elleni vakcinát a kötelezően adandó oltások körébe bevonni. Információnk szerint ez több mint másfél milliárd forintjába kerülne az államnak. Az injekciót bármely életkorban kérhetjük, de a várandósokat nem szabad oltani. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Gyermekegészségügyi Igazgatóságának főorvosa szerint ezért lenne fontos, hogy még a családtervezés előtt kiderüljön, a leendő édesanyának van-e védettsége.


Rendkívül sok a megbetegedés

Az Epinfo legfrissebb adatai szerint tavaly több mint 41 ezren betegedtek meg bárányhimlő miatt, ez a szám 2014-ben megközelítette a 29.200-at. Az átlagéletkor 4 év körül van. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Gyermekegészségügyi Igazgatóságának főorvosa a csalad.hu-nak elmondta: ez egy olyan betegség, amelyre a fogékonyság általános. Mészner Zsófia hozzátette: mindenki, aki életében először találkozik a vírussal, bárányhimlőben betegszik meg. A második alkalommal a korábban minket megfertőző és testünkben maradt vírusok reaktiválódnak, mert a bárányhimlő során szerzett immunitás az életkor előre haladtával gyengül, emiatt övsömör alakulhat ki. A tünetek között említette a bőrön – hajas fejbőrön is – megjelenő jellegzetes hólyagokat, övsömör esetén ezek egy-egy idegpálya ellátási területének megfelelő régióban a bőrön csoportosan rendeződnek. A fertőzésveszély a pöttyök megjelenése előtt 24-48 órával már fennállhat, és addig tart, amíg le nem száradnak. Cseppfertőzéssel terjed a betegség, a lappangási idő átlagosan 14-21 nap is lehet.

Tévhit, hogy enyhe lefolyású

A köztudatban több tévhit él a bárányhimlőről. Például, hogy a betegség mindig enyhe lefolyású, a felnőttek nem kaphatják el, kétszer nem fertőződhetünk meg, és egyáltalán: jobb minél korábban túlesni rajta. Mészner Zsófia felhívta a figyelmet, hogy a bárányhimlőt nagyon komolyan kell venni, mert súlyos szövődményei lehetnek csecsemőkorban és serdülőkorban is, amelyeket csak kórházban tudnak kezelni. Hozzátette: előfordul felnőttkori megbetegedés is, igaz, hogy többségében mégiscsak a kisgyerekek vannak kitéve a fertőzésveszélynek. Az átoltottság 15 százalékos lehet a kicsiknél, ami szerinte nem elég a vírus terjedésének megakadályozásához.

Van védőoltás

Bárányhimlő ellen évtizedek óta létezik védőoltás. Ez jelenleg nem tartozik a kötelezően beadandó vakcinák csoportjába Magyarországon, de Mészner Zsófia kiemelte: a méhnyakrák elleni (HPV) oltás „befogadása” után egyre több önkormányzat dönt úgy, hogy a korábban HPV vakcinára elkülönített összeget ezentúl a bárányhimlő elleni oltásra fordítja. A csalad.hu szakértőktől úgy értesült: több mint másfél milliárd forintjába kerülne a központi költségvetésnek, ha az összes 15 hónapos gyermek megkapná a betegség ellen védelmet nyújtó oltásokat. Azért ekkor, mert immunológiailag ez a legoptimálisabb időszak, másrészt praktikus is, mivel bölcsődébe, óvodába kerülés előtt megszerezhető a védettség. A bárányhimlő elleni immunizálás egyébként két adagból áll.Korábban csak egy adagot kellett használni, de a kutatások alátámasztották, hogy ez nem elégséges a vírus elleni küzdelemben. A két oltás között legalább 6-8 hétnek, ideálisan 2-3 hónapnak kell eltelnie. Ettől persze még az oltottak igen kis részében elkapható a bárányhimlő, de a betegség ilyenkor sokkal enyhébb tünettel jár, és sokkal rövidebb ideig tart azokhoz képest, akik nincsenek beoltva. Az oltóanyag egyébként 98 százalékos védelmet ad legalább húsz évre a súlyos, kórházi kezelést igénylő bárányhimlő ellen.

Családtervezés előtt tájékozódjunk

A várandósok az egész terhesség ideje alatt nem kaphatják meg a bárányhimlő elleni védőoltást, így fontos lenne, hogy a családtervezés előtt kiderüljön: a leendő anyukának van-e védettsége a vírussal szemben vagy sem – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Gyermekegészségügyi Igazgatóságának főorvosa. Közölte: ma már egy vérvétellel történő ellenanyag-vizsgálattal választ kaphatunk a kérdésre. A professzor szerint ugyanakkor fontos lenne minden kisgyermek, különösen a bőrbetegek oltása és a tinédzserek elérése. Jó hírként említette, hogy a vírus nem mutálódik, így az oltóanyag összetételén sem kell változtatni évről évre, mint például az influenza elleni védőoltás esetében. A bárányhimlő egyébként magától gyógyuló betegség, az orvosok általában akkor írnak fel rá gyógyszert, ha azt feltételezik, hogy a lefolyása a normálistól eltérő, esetleg komplikációkkal járhat. A szakemberek nem javasolják azt sem, hogy patikaszerrel kenegessük, lefújjuk a pöttyöket, mert mindez másodlagos fertőzéseket idézhet elő. Fontos azonban a bőr tisztán tartása, egyúttal tévhit, hogy a bárányhimlős gyermek bőrét nem érheti víz.

Többen nem várnak az ingyenes vakcinára

A csalad.hu által megkérdezett járványügyi szakemberek már évek óta hangot adnak abbéli reményüknek, hogy a bárányhimlő elleni vakcina bekerülhet a kötelező védőoltások csoportjába. A Csongrád megyei Székkutas ezt nem várja ki, a község már öt éve ingyenessé tette az ott élő kisgyermekek számára az oltóanyagot, és így tett októberben Hódmezővásárhely is, amikor átvállalta a családok ehhez kapcsolódó 6-8 millió forintos költségét. Úgy tűnik, a példa ragadós. Makó önkormányzata novemberben vetette föl, hogy idén ősztől megvásárolja a védőoltást az összes városban lakó gyermek részére.