A csecsemőbelek első éve az egész életre hatással van

A három hónapostól egyéves korig terjedő életszakaszban drasztikusan megváltozó emésztőrendszerrel kapcsolatban még csak kapiskálják a kutatók, mi is az, ami normálisnak nevezhető.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2017. október 09. Dívány
A születésüket követő első év során a csecsemők bélrendszerét szép lassan benépesítő mikroorganizmusok, azaz a mikrobiom összetétele is jelentős változáson megy keresztül. Az Albertai Egyetem kutatói szerint azért is fontos a csecsemők emésztőrendszerét érintő változások megértése, mert mindaz, ami ez alatt a kritikus időszak alatt történik, a későbbiek folyamán is meghatározó lehet, növelheti például bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, és a testsúly alakulására is befolyással lehet  – írja a Science Alert.

A kutatók 166 csecsemő mikrobáit vették górcső alá, 9 hónapon át, egészen egyéves korukig megvizsgálva, minek a hatására változik meg a mikrobiom összetétele, és az egyes baktériumok mennyisége.

Az eredmények persze nem túl meglepőek, a mikrobiális változások szempontjából ugyanis az bizonyult a legjelentősebb tényezőnek, hogy vajon hagyományos, hüvelyi szüléssel vagy császármetszéssel jött-e világra egy baba, illetve hogy anyatejjel vagy tápszerrel táplálták-e. Emellett az is jelentős változásokat eredményezett persze, ha valamilyen oknál fogva antibiotikumos kezelésre szorult egycsecsemő.

A cikk itt folytatódik.