Csodagép a gyermeket váróknak

Párizsi debütálása után mindössze két hónappal hazánkban is bemutatták azt az új 5D ultrahangkészüléket, amely gyorsabb és pontosabb diagnosztikát ígér nem csak várandósoknak. Mit tud az új készülék?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
5d
2014. február 04. szabo.daniel

Párizsi debütálása után mindössze két hónappal hazánkban is bemutatták azt az új 5D ultrahangkészüléket, amely gyorsabb és pontosabb diagnosztikát ígér nem csak várandósoknak. Mit tud az új készülék?


Pontosabb, gyorsabb

Világújdonságnak számít az az 5 dimenziós ultrahang készülék, amelyet nemrég mutattak be a Semmelweis Egyetemen. A rendkívül korszerű képalkotó röviden abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. A gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni, vagyis – magyarázta lapunk megkeresésére az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója – kiküszöböli az emberi hibázás lehetőségét.

(A kép illusztráció)

Sajnos a magyar kismamák egyelőre nem élvezhetik az új gép előnyeit, hiszen – mint megtudtuk – a készüléket csak a bemutatóra szállították Magyarországra, egy darabig még biztosan nem lesz a rutineljárás része.

A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, melyeket a készülék teljes mértékben kizár.

Rigó János elmondta, nagyon szeretné, ha mihamarabb dolgozhatnának vele, ehhez körülbelül 30 millió forintra lesz szükség, amely az egyetem alapítványán keresztül – reméli – mihamarabb rendelkezésükre fog állni.

Kizárja a hiba lehetőségét

Előnyeit sorolva a professzor aláhúzta, a magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, melyeket a készülék teljes mértékben kizár.

Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmaznak. Ezeket a méréséket is automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Teljesen élethű

Az új készülék alkalmas valós 3 dimenziójú kép megjelenítésére 3 dimenziós TV-képernyő segítségével. Ez bizony nagy lépés, hiszen az eddigi 3 dimenziós ultrahang készülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. Az 5 dimenziós ultrahang-diagnosztikai készülék professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű, nagyképernyős 3 dimenziós képben láthatják a magzatot.

Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmazunk. Ezeket a méréséket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Ugyancsak a gép speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül elvégezhető.

Nem mellékes az sem, a gép egyik fő alkalmazási területe a szülészet-nőgyógyászatban van, de számtalan más területen is használható, mint például pajzsmirigy, prosztata, vagy májrák korai diagnosztizálásában.

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában, a fejlődési rendellenességek korai felismerésében, összegezte az igazgató – mindenképpen új távlatokat nyit, igazi világújdonságnak számít a készülék.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg a kétdimenziós ultrahangvizsgálatokat támogatja, a 3D-s és 4D-s vizsgálatokat nem, így az új készülékkel végzett vizsgálatok is díjkötelesek lesznek.