Csökkent a cigarettát, az alkoholt és a kábítószert kipróbáló gyerekek száma

Drasztikusan csökkent a cigarettát, az alkoholt és a kábítószert kipróbáló gyerekek száma az elmúlt évtized során Nagy-Britanniában - derült ki egy friss felmérésből, amely a szakemberek szerint a dohányzáskorlátozáshoz hasonló egészségügyi intézkedések hatékonyságát bizonyítja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cigaretta
2013. július 29. Paulik András

Drasztikusan csökkent a cigarettát, az alkoholt és a kábítószert kipróbáló gyerekek száma az elmúlt évtized során Nagy-Britanniában – derült ki egy friss felmérésből, amely a szakemberek szerint a dohányzáskorlátozáshoz hasonló egészségügyi intézkedések hatékonyságát bizonyítja.


A brit Egészségügyi és Szociális-ellátási Információs Központ (HSCIS) mintegy 7590 diák bevonásával készült felmérése szerint a 11 és 15 éves kor közötti gyerekeknek mindössze 43 százaléka próbált ki életében először alkoholos italt az elmúlt évben, míg 2002-ben ugyanez az arány még 61 százalék volt.

A cigarettát kipróbálók aránya 42 százalékról 23 százalékra esett vissza ugyanezen időszak alatt, míg a kábítószer-fogyasztásba belekóstolók aránya 27 százalékról 17 százalékra csökkent. A brit egészségügyi szakértők már régóta hangoztatták, hogy csökken a fiatalok alkohol-, kábítószer- és dohányfogyasztásának mértéke, de a mostani felmérés az első, amely pontos adatokkal szolgál az elmúlt évtized közegészségügyi intézkedéseinek köszönhető változás mértékéről.

John Britton, a dohányzáskorlátozás terén együttműködő brit egyetemeket tömörítő UK Centre for Tobacco Control Studies (UKCTCS) nevű hálózat igazgatója szerint a dohányzó fiatalok számának jelentős csökkenése elsősorban az elmúlt évtized során bevezetett intézkedéseknek köszönhető. Mint elmondta, a vizsgált fiatalok úgy nőttek fel, hogy nem láttak cigarettahirdetéseket és 2007 óta már a közterületeken sem nagyon találkoztak dohányfüsttel.

Britton a dohányáruk egyencsomagolásának bevezetését, a dohánytermékek televízióban és filmekben való mellőzését és a felnőttkori dohányzás mértékének visszaszorítását nevezte meg a kormány fontos feladataiként – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.