A csörgőórától nő az intelligencia

Dúsgazdag családok gyermekei mondanak búcsút a digitális eszközöknek, hogy ismét csörgőórára ébredhessenek. Egy drága angliai magániskolában a szülőktől azt kérik, minden csúcskütyüt tüntessenek el a fiatalok környezetéből estére, hogy a fiatalok rendesen ki tudják magukat aludni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pihenés
2017. november 23. Család.hu

Ez már talán a vég kezdete a kütyüvilágban: az Egyesült Királyság előkelő, illetve gazdag családjaiban trend lett a gyermek digitális eszközmentesítése! Míg a kilencvenes években egyértelműen fontos státuszszimbólumnak számított a táska-, majd maroktelefon, a digitális kijelzővel ellátott kézi számítógép, a hordozható zenelejátszó, és a jólét ismérve volt a minél modernebb berendezések folyamatos használata, mára már ott tartunk, hogy az az igazán menő, akinél nincs egyetlen digitális csoda sem. Sőt, trend visszatérni a hagyományos életmódhoz.

A nyugat-londoni Lady Eleanor Holles magániskola igazgatója, Heather Hanbury egyenesen azt tanácsolja a szülőknek, száműzzék a gyermekek hálószobájából a mobiltelefonokat, tévékészülékeket és számítógépeket. „A diákok általában azt állítják, hogy azért van szükségük reggel a mobiljukra, mert az ébreszti fel őket” – mondta a BBC-nek az intézményvezető, hozzátéve, hogy a maroktelefonok csökkentik az alvással töltött időt, folyamatosan magukra vonják a fiatalok figyelmét.  „A fiatalok általában online töltik idejük legjelentősebb részét, folyamatosan a közösségi oldalakon posztolnak, reagálnak mások írásaira. Sokan úgy érzik, hogy valamiről lemaradnak, amikor éppen nem aktívak a világhálón” – mondta az igazgató, aki a szülőknek címzett tanácsain túl, rendhagyó módon is próbál javítani a rá bízott fiatalok életminőségén: minden felsős diák egy csörgőórát kapott ajándékba az iskolától.

Az igazgató határozott tanácsai és az ajándék célja azért tekinthető talán különösen ambiciózusnak, mert nem a szegényebb sorban élő, sok esetben nem túl iskolázott réteg talán éppen elkallódással fenyegetett diákjaival foglalkoznak a Lady Eleanor Hollesban. Éppen ellenkezőleg, London ezen körzetének legtehetősebb polgárai hordják ide a gyermekeiket, vagyis olyanok, akik képesek egyedül is sikeresen vezetni életüket (és talán családjukét is). Éppen ezért választják ezt a lányoknak fenntartott intézményt, ahova évente 20 ezer font, átszámítva nagyjából 7 millió forint (!) a tandíj. Nem csoda, hogy az iskolának elemi érdeke, hogy fenntartsa jó hírnevét, illetve a minőségi oktatás biztosítása mellett arra is odafigyeljen, hogy a diákok a lehető legtöbb tudást sajátítsák el tanulmányaik alatt. Ez pedig kialvatlan, koncentrációra kevésbé képes fiatalokkal majdnem lehetetlen küldetés lenne.

 „A megfelelő mennyiségű alvás nélkül rettenetesen nehéz hatékony és eredményes oktatási tevékenységet folytatni” – magyarázta az igazgató az intézmény blogján. Jelezte azt is, hogy a brit egészségügyi szolgálat ajánlása szerint egy átlagos felsős általános iskolás diáknak napi legkevesebb kilenc óra éjszakai pihenésre, pontosabban alvásra van szüksége.

A cikk ITT folytatódik.