“Drog helyett a sport legyen a szenvedélyed!”

Kilenc ember halálában játszott szerepet egy új dizájnerdrog Magyarországon. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezért kampányt indít, amelyben az új kábítószer veszélyeire hívják fel a figyelmet - mondta el az InfoRádiónak Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője. Hozzátette: az Európai Bizottság is az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos rendelet elfogadását tervezi.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 15. bencze.aron

Kilenc ember halálában játszott szerepet egy új dizájnerdrog Magyarországon. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezért kampányt indít, amelyben az új kábítószer veszélyeire hívják fel a figyelmet – mondta el az InfoRádiónak Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője. Hozzátette: az Európai Bizottság is az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos rendelet elfogadását tervezi.


Ezek az új drogok duplán veszélyesek: egyrészt kábítószernek minősülnek, másrészt ismeretlen az összetételük, ezért kiszámíthatatlan a hatásuk – hangsúlyozta Garamvölgyi László.

Elmondta, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács már korábban is folytatott kábítószer-ellenes kommunikációs kampányt, Ne drogozz, mert meghalsz! felhívással. E mellé új, ősszel induló kampányukban alternatívát kívánnak ajánlani, azzal a jelmondattal: “A sport legyen a szenvedélyed”.

A kampánnyal azt kívánják elérni, hogy a hátrányos helyzetben élő, döntően általános iskolás gyermekek a sportot válasszák a kábítószer helyett – jelezte a szóvivő.

Garamvölgyi László szót ejtett arról, hogy Magyarországon fejlett kémiai elemző rendszer működik. Ennek is köszönhető, hogy hazánkban tavaly 5 úgynevezett generikus csoportot és 44 kábítószer hatású anyagot azonosítottak és tettek fel tiltólistára, ebben az évben pedig egy csoportot és 5 új anyagot találtak.

A fiatalok 64 százaléka az internetről szerzi az információkat a drogokról, s ami ennél sokkal súlyosabb: onnan is szerzi be a kábítószert – mutatott rá a Bűnmegelőzési Tanács szóvivője. Mint mondta, e szerek elterjedését elsősorban az olcsósága okozza, egy adag 1000-1500 forintba kerül, míg a hagyományos drogok évek óta tartják az árukat, 2500-3000-ba kerülnek.