Egészséges kislánya született egy méh nélküli asszonynak

Egészséges kislánygyermeknek adott életet egy asszony, aki méh nélkül született, ám két évvel ezelőtt transzplantáción esett át.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. december 05. Családháló

Ez az első eset, hogy méh-transzplantáción átesett nőnek egészséges gyermeke született-  számolt be róla a BBC. A 10 órás operációra még 2016-ban került sor Brazíliában, ahol egy halott asszony szervét ültették át egy 32 éves, méh nélkül született nő testébe.

Korábban már 39 alkalommal végeztek hasonló transzplantációt élő donorral (főként édesanyák adták oda méhüket leányuknak), ezekből a műtétekből 11 gyermek született. Ez az első eset azonban, hogy egy elhunyt szervét sikeresen ültették át, a korábbi 10 kísérlet ugyanis vagy kudarcba fulladt vagy vetélést okozott.

Gyógyszeres kezelés

Ebben az esetben a donor egy negyvenes évei közepén járó, háromgyerekes anyuka volt, aki agyvérzésben hunyt el. A donor méhét egy Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindrómában (MRKH) szenvedő alany kapta. Az említett betegség a női reprodukciós rendszer veleszületett rendellenessége, mely a méh teljes és a vagina teljes vagy részleges hiányát okozza, és 4500-ból egy nőt érint.

Jelen esetben a petefészkek hibátlanul működtek, így az orvosok az apa mellett az édesanya ivarszerveit használták fel a mesterséges megtermékenyítéshez.

Az anyának olyan gyógyszeres kezelésen kellett átesnie, amely gyengíti az immunrendszert, megakadályozva ezzel a transzplantátum kilökődését.

Orvosi mérföldkő

Hat héttel később az asszony szervezetében a méh megkezdte működését: rendszeres ciklusai lettek és hét hónappal később beültették a korábban megtermékenyített és lefagyasztott petesejteket.

A 2,5 kilogrammos baba 2017 decemberében született meg, normál lefolyású terhesség után, császármetszés útján.

Dr Dani Ejzenberg, a Sao Paolo-i Klinika orvosa mérföldkőnek nevezte a beavatkozás sikerességét, ami új utat nyithat meg a hasonló problémákkal küzdő betegek számára – az élő donorokkal történt, ám erősen korlátozott számú és kockázatos beavatkozások után.

 -Via-