Egészségesebb, ha használt ruhában jár a gyerek

A „szegény gyerek csak használt ruhát hord” ma már olyan előítélet, amivel le kell számolnunk: olcsó, műszálas, rossz minőségű új ruhát hordani ugyanis sokkal égőbb. A gyereknek sok szempontból jobb a használt ruha.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerekruha
2017. augusztus 09. Dívány.hu

Egy ideje nem igazán vásárolok magamnak új ruhákat, különösen nem fast fashion-boltokban, helyette inkább jó minőségű, márkás használt ruhát veszek. Így környezetbarátabb, hiszen a ruhagyártás sok széndioxid kibocsátásával jár, etikusabb, mert nem hatéves kambodzsai kislányokat dolgoztatok három műszakban, ráadásul öltözködhetek egyedien. A gyerekruhákat, különösen a babaruhákat illetően azért még én is elbizonytalanodtam. Persze, örököltünk valamennyi babaruhát barátoktól, és vettem pár cukibb darabot a használtruha-boltban is, de azért mégis…

Használt ruhában a szegénygyerekek járnak a Kincskereső Kisködmönben. És annyira cuki gyerekruhákat lehet kapni. És nem lesz valami baja a gyereknek a használt ruhától? Pláne amit nem is rokontól örököltem, hanem a turiban vettem, és ki tudja, ki viselte azelőtt ? Ilyeneken aggódtam, erre most kiderül, hogy a használt ruha kifejezetten egészségesebb a kicsik számára. Ez jó hír, mert úgy gondolom, a „szegény gyerek csak használt ruhát hord” ma már olyan előítélet, amivel le kell számolnunk: olcsó, műszálas, rossz minőségű új ruhát hordani ugyanis sokkal égőbb.

Kevesebb a kioldódó vegyszer

A másodkézből származó rugdalózó valójában jobb a babának, mint az új. Az új cuccok ugyanis a textil előkezelése és a gyártás során számos vegyi anyaggal kerülnek kapcsolatba, amelyek az első néhány viselés és mosási ciklus során kioldódhatnak a ruhából. Ezek közül a leglátványosabb a textil színezésekor használt festék, magyarul az, hogy az új színes ruha még fog, a sokat mosott színes ruha meg már nem fogja be a többit.

A német Bundesinstituts für Risikobewertung (BfR, kb. Nemzeti Kockázatfelmérő Szervezet) kifejezetten azt tanácsolja az újdonsült szülőknek, hogy kerüljék az új holmik vásárlását és igyekezzenek inkább használtakat beszerezni. Ez vonatkozik a bababútorokra is (a bútorok pácolása, ragasztása során használt anyagok sem egészségesek), és a ruhákra is.

Puhább, kényelmesebb

A jobb babaruhák jellemzően pamutból készülnek, a pamut jellegzetessége pedig, hogy a sok mosás során puhábbá válik. Emiatt a szenzoros érzékenységgel küzdő gyerekeknek kifejezetten ajánlják az agyonmosott, használ truhák viselését. A szenzoros érzékenység nagyjából azt jelenti, hogy az ember érzékenyebben reagál az érzékszervi ingerekre, így például jobban zavarja a hangos zaj vagy az erős fény vagy éppen agresszív és nyugtalan lesz attól, hogy szúrós a pulóver, szorít a melltartó, csiklandozza a nyakát a címke vagy egyéb más módon kényelmetlenül ér a bőréhez a ruha. Sokakat ez nem zavar, de van, aki nagyon – például az autizmus spektrumba tartozó felnőttek és gyerekek jellemzője lehet a szenzoros érzékenység, de autizmus nélkül is létezik.

Neki sem mindegy, miből van

Az én gyerekem ugyan a kényelmes cuccokat szereti, problémát okozó szenzoros érzékenysége nincs, háromévesen mégis lecserélte a rózsaszín pónis pufikabátját egy használt darabra. A szóban forgó használt holmi egy kilós turiból származó Christian Dior márkájú, sötétbarna szövetkabát volt, kb. úgy nézett ki, mint bármelyik statiszta kabátja a Nyomorultak musicalből, Zsuzsi felpróbálni sem volt hajlandó. Mígnem egyszer kimostam a rózsaszín pónis, hiperben vásárolt téli dzsekijét, és amíg száradt, addig ímmel-ámmal hajlandó volt Diorban lejönni a játszira.

A cikk ITT folytatódik.