Egészségesek a mesterséges ízesítők, vagy csak elhízunk velük?

Létezik egy sor cukrot helyettesítő édesítőszer, amelynek célja, hogy az édesszájúaknak is örömet okozzon, ugyanakkor a kalóriabevitel se legyen túl jelentős. Sajnos azonban akadnak olyan diétás ételek és italok, amelyek kimondottan növelik az étvágyat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2016. július 25. Vajda Boglárka

Létezik egy sor cukrot helyettesítő édesítőszer, amelynek célja, hogy az édesszájúaknak is örömet okozzon, ugyanakkor a kalóriabevitel se legyen túl jelentős. Sajnos azonban akadnak olyan diétás ételek és italok, amelyek kimondottan növelik az étvágyat.


Egyre több termék készül mesterséges édesítőszerekkel, mivel ezek elviekben édessé teszik ugyan kedvenc ételünket vagy italunkat, de a cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak. Jelenleg hat nagy intenzitású édesítőszer alkalmazása engedélyezett az Egyesült Államokban: a szacharin, az aszpartám, az aceszulfám-kálium (ACE-K), a szukralóz, a neotám és az advantame.

Noha ezeket az édesítőszereket széles körben alkalmazzák a “cukormentesként” és “diétásként” hirdetett termékek piacán, egy friss, Cell Metabolism című szaklapban publikált kutatás szerint sok közülük többet árt fogyáskor, mint használ: egy részük ugyanis kimondottan úgy hat az agyra, hogy fokozza az étvágyat.

via