Egy hét alatt közel 6000 vizsgálatot végzett Erdélyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Véget ért az NGYSZ őszi gyógyító körútja Erdélyben. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. december 02. Csontos Dóra

Véget ért az NGYSZ őszi gyógyító körútja Erdélyben. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket.


2014 októberében 38 szakorvos és egészségügyi szakember vett részt a Gyermekmentő erdélyi útján: csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, gyermekszemész, gyermek aneszteziológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermek bőrgyógyász, gyermek fogorvosok, gyermek immunológus-haematológus, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápolók.

Az orvosok Hargita megyében, a következő helyszíneken vizsgáltak és szűrtek: Oroszhegy, Csíkmenaság, Háromkút, Csíkszereda, Gyimesbükk, Okland, Kápolnásfalu, Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy, Zetelaka és Székelyudvarhely. Munkájukat iskolákban, óvodákban és a Hargita megyei kórházban végezték. Kovászna és Bákó megyéből is érkeztek gyerekek a vizsgálatokra. Orvosaink közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, 62 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.

Az orvos-csoport szállítását, a gyermekeknek adott ajándékokat az OTP Bank vállalta magára. A csoport utaztatásával kapcsolatos problémák megoldásába a Mercedes-Benz Magyarország és az Oracle Hungary Kft. is segítségünkre volt. A szemészeti szűrővizsgálatok alapján orvosaink 81 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 31 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, 798.975,- értékben.

Fontos a megelőzés

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, ahol az önkéntes orvosok 317 nőgyógyászati szűrést végeztek el az egy hét alatt.

A citológiai leletek Magyarországon készültek el november elején. 4 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol azonnali műtéti beavatkozásra van szükség, 10 esetben gyógykezelésre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 73 esetben gyógyszeres terápiára lesz szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatok. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk.

A Wáberer’s Zrt.-nek köszönhetően, akik a szűrőkamion működtetésével is támogatják munkánkat, a szűrőkamion minden egyes erdélyi út előtt alapos műszaki vizsgálaton, szervízelésen esik át.

Ugyancsak részt vett a gyógyító körúton az elmaradhatatlan mozgó fogorvosi rendelő. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka már tizenkilencedik éve jár önkéntesként a Gyermekmentővel Erdélybe.

A fogorvosok októberben egy hét alatt közel 1400 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg a mobil rendelőben és több intézményben, és 120 fogászati kezelést végeztek. Idén Csíkmenaságon állt a fogászati busz, a fogorvosok az ottani gyerekek fogászati kezelésén kívül Csíkszentgyörgy, Oroszhegy és Kápolnásfalu gyermekintézményeiben végeztek szűrést. Csíkszentdomokoson a cseraljai iskolában ellenőrizték a gyermekek fogazatát, mivel az előző években ott kezeltek. Az orvosok az esetek nagy részében barázdazártak, illetve fogat es korábban betört gyökeret húztak.  A fogászati vizsgálatok alapján pár fogszabályozó is készül a gyermekek számára.