Egy koraszülött hihetetlen története

Dr. Bodrogi Eszter az MHEK (rövidebb és ismertebb nevén Honvédkórház) koraszülött intenzív osztályának (PIC) vezetőhelyettese kollégáival együtt külföldi tapasztalataira alapozva néhány éve itthon is sikeresen tereli európai színvonal felé a kórház ezen részlegét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 04. bencze.aron

Dr. Bodrogi Eszter az MHEK (rövidebb és ismertebb nevén Honvédkórház) koraszülött intenzív osztályának (PIC) vezetőhelyettese kollégáival együtt külföldi tapasztalataira alapozva néhány éve itthon is sikeresen tereli európai színvonal felé a kórház ezen részlegét.


A nemcsak országos, de európai szinten is rendkívül jó eredményekkel rendelkező PIC-en olyan szokatlan, de annál emberibb dolgokkal találkozni, minthogy a szülők akár éjjel 3-kor is benézhetnek meglátogatni a gyereküket, a babák fészekben alszanak, vagy, hogy az inkubátorból kivéve akár apa szőrös mellkasán is alhat a korababa.

Nem titkolom, kissé elfogult vagyok, mert volt alkalmam pár hetes kórházi tartózkodás alatt megismerni, látni, hogyan, s kik dolgoznak itt. Ilyen profi, családbarát és jókedvű egészségügyi csapattal még sosem találkoztam.

Koraszülésről, anyaságról, tévhitekről beszélgettük, olykor el-elkanyarodva a fő vezérfonaltól. Az interjú azon gondolat mentén halad, hogy mi történik akkor, amikor egyszer csak, a 37. terhességi hét előtt valakinél hirtelen beindul a szülés. Mert ez bármikor, bárkivel megtörténhet, én sem terveztem, hogy a második fiamat a 32.héten fogom megszülni.

Mit kell csinálni, ha a kiírtnál jóval hamarabb indul meg a szülés?

Tudni kell, hogy ha valakinek a 37. hét előtt beindul a szülés – ami jelentkezhet szülési fájdalmak vagy elfolyt magzatvíz formájában -, akkor hiába van fogadott orvosa akármelyik kórházban, olyan helyre kell mennie, ahol a koraszülött babát el tudják látni. Érdemes megnézni már a terhesség alatt, hogy hol van hozzánk legközelebb Perinatális Intenzív Centrum (PIC) vagy Neonatális Intenzív Centrum (NIC). Ezek egymás szinonimái. Sokszor időveszteség az, ha a saját kórházába megy ilyenkor, mert innen úgyis továbbküldik, illetve egy nagyon akutan induló koraszülésnél előfordulhat, hogy már nem is érnek át a koraszülöttes kórházba. Az viszont sokkal rosszabb, ha a babát kell átszállítani. Előfordul, hogy a védőnő vagy a gyógytornász vesz észre olyan jeleket, amivel azonnali hatállyal beküldi az anyát a kórházba.

Ha beért a kórházba, kezdődik a játék az idővel, hogy minél később szülessen meg a baba. Ilyenkor el kell kezdeni egy csomó dolgot. Alapvetően le kell állítani a fájástevékenységet, ha van. Az elfolyt vizet ugyan nem lehet megállítani, de az tévhit, hogy ha elfolyt, ne lehetne kihúzni heteket is akár. Nekünk volt olyan kismamának, aki 10 hetet töltött el folyó vízzel, aminek megvannak a rizikói ugyan, de ha az ember ezt figyeli, és megfelelően reagál rá, akkor ezek eltörpülnek azon nyereség fényében, hogy nem egy 24. hetes, hanem egy 34. hetes gyerek születik.

Antibiotikumot is szoktak adni az édesanyának, de ami a legfontosabb, hogy szteroidot kapjon az anya. Ezt tüdőérlelőnek hívja a köznyelv, elsősorban arra való, hogy a koraszülött babáknak a még éretlen tüdejét felturbósítva megérlelje, de ez még csomó más dologra is hatással van, pl. koraszülött szövődményekre. Az az igazi, ha 48 óra eltelik az első dózis után.

Az lenne a legjobb, ha minden potenciális koraszülő nőnek ez automatikusan járna. Mert sajnos ezt Magyarországon még mindig csak a szülő nők fele kapja meg, míg Európában ez az arány 90 százalék. Ez extrém sokat számít, az egészen kicsi babáknál 30-40 százalékos egészségjavulást tud eredményezni.

Miért nem egyértelmű, hogy beadják? Drága?

Nem drága, és nem is nehéz beszerezni. Nehéz megfejteni, mi az oka, de nagyrészt a hanyagság, a tudatlanság, a kevés tapasztalat meg a pánik kombinációja. Sok olyan helyzet van, amikor tudjuk, hogy be lehetett volna adni, mert tiszta volt a helyzet, de mire hozzánk kerül az anyuka, már késő. Nagyon jó lenne, ha minden kismama tudná, hogy a 37. hétig neki jár ez a szteroid. Be kell adni.

A helyzet az elmúlt egy évben kissé javult, de elképesztően erős kampányt folytattunk ennek érdekében. Ha például a főnökömet az időjárásáról kérdezték, akkor is elmondta, hogy minden koraszülő anyukának adjanak szteroidot. Ehhez képest az a 10 százalékos javulás mégis haloványka.

És azok a mondvacsinált kontraindikációk, amitől félnek a szülészkollégák, nem léteznek. Például az, hogy az anyukának cukorbetegsége van, mert ezeket mind lehet uralni. Először is be kell adni a szteroidot, s ha emelkedik a vércukorszintje, akkor azt helyre lehet hozni, de ez nem indokolja, hogy emiatt ne adják be. Ez egy iszonyatosan fontos dolog, mert rengeteget számít.

Folytassuk azzal, hogy bent van már a kismama a kórházban

Ezután tovább folytatódik a játék az idővel. A világon mindent elkövetünk, hogy az a 28. hetes baba, amiről most elméletben beszélünk, legalább 48 órát bent maradjon. Fájáscsökkentéssel, szigorú ágynyugalommal egy komoly türelemjáték kezdődik. Ha eltelik a 48 óra, kicsit szusszanunk, és mérlegeljük, hogy megszülethet-e a baba. Van-e anyai ok, pl. magas vérnyomás vagy terhességi toxémia, amivel nem lehet várni, de ha “csak” a magzatvíz folyik, és nem utal semmi fertőzésre, nincs jel, ami a babát veszélyezteti, akkor lehet várni. Napról napra megbeszéljük, mi lesz a következő lépés.

Ha megszületik a betöltött 28. héten ez a baba, akkor az ő túlélési aránya magyar viszonylatban is több mint 90 százalék. Igaz, ebben van szórás, centruma válogatja, van, akinek még ennél is jobb, és sajnos van, akiknek rosszabb eredményeik vannak.

Ez csak a túlélést jelenti?

Ez csak a túlélés, az egészséges túlélés azért ennél picikét kevesebb. Ennél a korcsoportnál nem sokkal kevesebb, szemben mondjuk egy 24 hetes babánál, ahol ez élesen elkülönül.

Megszületik, bekerül a koraszülött intenzív osztályra…

Ma már szépen leírt menetrendje van, hogyan kell ellátni egy ekkora babát a szülőszobán. Az elmúlt 10 évben ez nagyon sokat fejlődött, korábban ezeket a piciket automatikusan lélegeztették, ezerféle csövet ide-oda bedugtak, de ebből jócskán visszalépett a világ, Mi elég gyorsan követtük ezt, bízom benne, hogy Magyarország többi része is, csak kicsit lassabban. De tény, hogy egy nagyon “non invazív” út felé haladunk. Hagyjuk a babát a maga módján lélegezni, minél kevesebb infúziót kap, felépítjük az etetését, ami elsősorban anyatej.