Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Egyelőre nincs okunk a széles mosolyra

Egyelőre nincs okunk a széles mosolyra

Minden statisztika elkeserítő képet mutat a magyar lakosság fogazatának állapotáról.

Írta: bencze.aron,

Minden statisztika elkeserítő képet mutat a magyar lakosság fogazatának állapotáról.


A gondok már gyermekkorban megkezdődnek, hiszen 12 éves korra már gyakorlatilag nincs olyan gyerek Magyarországon, akinek ne lenne szuvas, tömött vagy hiányzó maradó foga. A helyzet természetesen szorosan összefügg a szájhigiéné általános állapotával. Gyakorlatilag mind fogkrémből, mind fogkeféből a töredéke fogy hazánkban annak, mint a velünk hasonló gazdasági fejlettségű, illetve a nálunk fejlettebb államokban.

Nem is beszélve arról, hogy a többség csak akkor fordul orvoshoz, amikor már probléma van, fájdalom gyötri. Így nem csodálkozhatunk azon, hogy a fogorvosi vizit kellemetlen élményekkel, félelemmel kapcsolódik össze. Holott ezek a vizsgálatok kiváló ellenőrzési lehetőséget jelentenének a növekvő számú szájüregi daganatok hatékonyabb kezelésében is.

De ettől függetlenül, az új technika kihívásait a fogászati szakma is igyekszik követni, úgy a diagnosztikában, mint a terápiában használatos anyagok és eszközök terén.

Másodlagos szuvasodás

Számos lehetőség áll rendelkezésre az esetleges szuvasodások – különösen a már meglévő tömések alatt kialakuló, úgynevezett másodlagos szuvasodás – pontosabb felderítésére, a fájdalomcsillapító injekciók kevesebb stresszel járó beadására. Már fontos elvárás, hogy az új fogpótlások minimális károsodást okozzanak a meglévő, a pótlás mellett maradó fogakban.

Ehhez kapcsolódóan terjedőben van az úgynevezett esztétikai fogászat is. Minden fogászati problémára van esztétikus megoldás! Ez az egyik legfontosabb ismérve ennek a felfogásnak.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Magyarországon van az ír gázoló

Őrizetbe vették az ír gázolót a Liszt Ferenc repülőtéren hétfőn. A 2002-ben Leányfalun két gyereket halára gázoló Ciarán Tobin várhatóan...

Close