Egyre nagyobb az érdeklődés a gyermekhospice házak iránt

Az elmúlt évben megduplázódott hazánk első gyermekhospice házában vendégeskedők száma. Két éve fogad beteg gyermekeket és családtagjaikat a pécsi Dóri Ház. Mostanra elérték az ezer ápolási napot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 27. Paulik András

Az elmúlt évben megduplázódott hazánk első gyermekhospice házában vendégeskedők száma. Két éve fogad beteg gyermekeket és családtagjaikat a pécsi Dóri Ház. Mostanra elérték az ezer ápolási napot.


2010-ben elkészült hazánk első gyermekhospice háza, az engedélyeztetést követően pedig az első lakó pedig 2011 márciusában költözött be a Dóri Házba. A felnőtt hospice tevékenységtől több ponton is eltér a gyermekhospice. Az életvégi ápolás mellett kiemelt terület a mentesítő szolgáltatás, amely jelenthet nappali, tranzit vagy mentesítő ellátást is. Mindegyik esetben a Dóri Ház szakszemélyzete segíti a családokat, s gondozza a beteg gyermekeket. Hosszabb vagy rövidebb időre, de mentesítik a családokat a mindennapi ápolás alól. Ezáltal a szülők is pihenhetnek. Ha van egészséges testvér, vele is eltölthetnek egy kis időt, ezáltal még jobban összekovácsolódnak.

 – Mostanra értük el az ezer ápolási napot, ami 24 ezer ápolási órát jelent, hiszen 24 órás felügyeletet biztosítunk a családoknak – mondta Gieth Krisztina, a Dóri Ház ápolási igazgatója.

– Egyre több érintett család keres bennünket fel, hogy eljönnének hozzánk hosszabb-rövidebb időre. Ezt bizonyítja a statisztika is, hiszen működésünk második évében megduplázódott a vendégeink száma az első évhez képest.

A gyermekek ápolása a holisztikus szemlélet jegyében zajlik. Vagyis a szakemberek nem csak a betegségre koncentrálnak, hanem a beteg gyermekre, egészséges testvéreikre és az egész családra. Ezért foglalkozik az orvosokon, ápolókon kívül velük pszichológus, terapeuta, gyógypedagógus is. Az ezer ápolási nap költségekre lefordítva mintegy ötven millió forintot tesz ki.

A Dóri Házat működtető Szemem Fénye Alapítvány – állami támogatás hiányában – kizárólag adományokból, szponzorációból és az 1%-os felajánlásokból finanszírozza a kiadásokat. Számtalan önkéntes jelentkezik hozzájuk, akik a beteg gyermekek mellett segédkeznek. Játszanak velük, zenélnek, mesét olvasnak nekik, ha kell, rendbe teszik a kertet, takarítanak. Mindezzel csökkenek a ház működési költségei.

A szponzoráció mellett a forrásteremtés működésének másik alappillére a különféle fundraising akciók megszervezése. Egyik legismertebb ilyen esemény az országos Öltözz pirosba! nap, amelyet idén már harmadik alkalommal rendeztek meg Magyarországon. Legújabb országos adománygyűjtő akciójukat május 31-én tartják „Buli az élet” címmel. Mivel a pénteki napok többnyire a baráti összejövetelekről, bulikról, koncertekről szólnak, így nem kell mást tenni, mint egy perselyt körbeadni, és adakozni a Szemem Fénye Alapítvány számára. Az összegyűjtött adományt pedig átutalással, csekken vagy személyesen lehet eljuttatni a szervezet számára.

– Az ilyen és ehhez hasonló események célja a kisebb összegű, de folyamatos támogatás. – mondta Iványi Zoltán, a Szemem Fénye Alapítvány kereskedelmi és marketing igazgatója. – Célunk nem a „tűzoltás”, hanem a hosszú távú fenntarthatóság. Ezzel biztosítjuk a Dóri Ház vendégeinek teljes körű ellátását. Bízunk benne, hogy erre az akciónkra is sokan fognak jelentkezni, a honlapunkon minden információt megtalálnak az érdeklődők.

Továbbra is jelentkezhetnek az érintett családok hazánk első gyermekhospice házába, ahol térítésmentesen vehetik igénybe az összes szolgáltatást.