Egyre több a negyven körüli kismama

A terheskönyvben szereplő "idős primipara" (ha az elsőt várod), vagy "idős multipara" (ha a többediket) mellbevágó lehet, ha negyven körül is kirobbanó erőben lévő fiatalnak érzed magad.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2013. augusztus 22. bencze.aron

A terheskönyvben szereplő “idős primipara” (ha az elsőt várod), vagy “idős multipara” (ha a többediket) mellbevágó lehet, ha negyven körül is kirobbanó erőben lévő fiatalnak érzed magad.


Fontos hozzátennünk, hogy régen is szültek a nők negyven körül, de akkor inkább a sokadik gyerekükkel voltak várandósak. Tehát nem újdonság ez a szülészeti gyakorlat szempontjából. Az újdonság az, hogy ma már az idősebb kori várandóssággal együtt járó problémák egy része megelőzhető az orvos és az anya együttműködésével.

Prof. Dr. Rigó János, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint évek óta megfigyelhető, hogy egyre későbbre tervezik a gyermekvállalást, aminek elsősorban társadalmi okai vannak. Magyarországon 31-32 év a szülő nők átlagéletkora, de, már tíz százalék körüli a 38 év felett szülők aránya. Nőgyógyászati szempontból ideális lenne, ha 20 és 30 éves koruk között szülnének a nők. Ennél idősebb korban egyre gyakrabban jelentkeznek a különböző kórképek: a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség kialakulásának is nagyobb az esélye. Ezen kívül a kísérőbetegségek kockázata is jelentősen emelkedik, negyven év felett a krónikus magas vérnyomás a terhes nők 10 százalékában, cukorbetegség 10-20 százalékban fordul elő.