Egyre veszélyesebb gyermekekre a Crohn-betegség

Rohamosan nő az 5 éven aluli gyermekek körében a Crohn-betegek száma. Az egyelőre ismeretlen eredetű kór súlyos gyomorpanaszokkal jár, gyógymódja nem ismert.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
crohn
2013. július 11. szabo.daniel

Rohamosan nő az 5 éven aluli gyermekek körében a Crohn-betegek száma. Az egyelőre ismeretlen eredetű kór súlyos gyomorpanaszokkal jár, gyógymódja nem ismert.


Brutálisan megugrott a Crohn-beteg gyerekek száma: az elmúlt 10-15 évben megduplázódott a számuk a fejlettebb országokban élők körében. A jelenleg ismeretlen eredetű betegségnek nincs gyógymódja, az orvosok csak találgatják kialakulásának okát.

Milyen tünetei vannak?

A Crohn egy súlyos, gyulladásos bélbetegség, ennek során a beteg immunrendszere saját bélrendszere ellen fordul, megtámadja a bélnyálkahártyát. A gyermeknek fájdalmas hasi tünetei lehetnek – hasfájás, véres széklet, hasmenés -, de az is elképzelhető, hogy az egyetlen tünet a fogyás vagy a lassabb növekedés. Lehetnek ezek mellett ízületi panaszai, szemgyulladása vagy akár bőrtünetei – pirosas, fájdalmas csomók a lábszáron – is.

Évente 200 új beteg itthon

Magyarországon évente nagyjából kétszáz új gyermeket kezelnek a betegséggel, sokukat a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán. A kórház docense, Veres Gábor „nagyon aggasztónak” nevezte a rohamos növekedést, kiemelte, e betegek jellemzően életük végéig kezelésre szorulnak.

Az ok nem ismert

Talán még aggasztóbb, hogy jelen pillanatban nem tudják, mi okozhatja e kellemetlen betegséget. Az bizonyos, hogy az anyatejjel táplált kisgyermekek körében egyértelműen ritkább az előfordulása, a kisgyermekkori antibiotikum-alkalmazás ugyanakkor 5,5-szörösére(!) növeli a betegség kialakulásának rizikóját.
Feltételezik, hogy a bélgyulladás kialakulásához környezeti tényezők, illetve a rossz minőségű táplálkozás is vezethet.

Hosszadalmas és örökös a kezelés

Veres Gábor hangsúlyozta, miután oka nem pontosan ismert, így kezelni is nehéz. A terápia lényege a fokozott immunválasz csökkentésével a tünetek megszüntetése. A panaszok viszont sokszor visszatérnek a beteg élete folyamán. A kezelés korábban gyógyszeres vagy műtéti volt. Az utóbbi években derült csak ki, hogy bizonyos esetekben az is hatékony lehet, ha csak egyfajta speciális tápszert kap a beteg heteken át. A gyógyulás nem végleges, a tünetek visszatérhetnek, azonban rendszeres kezeléssel a páciensek normális életet élhetnek.