Együttalvás a babával

A gyermekorvosok többsége nem javasolja a babákkal történő együtt alvást, de az antropológusok szerint ez hasznos és természetes. A Családi Világ cikke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2017. augusztus 27. Családi Világ

A szülők évtizedek óta azt hallják, hogy nem szabad együtt aludni a babával. Noha összebújni az újszülött gyermekkel a világ legtermészetesebb dolgának tűnik, az elterjedt orvosi nézetek szerint ez növelheti a hirtelen bölcsőhalál esélyét, ezért szerintük a kicsiknek a saját ágyukban kell aludniuk.

Forrás: Pinterest

 

Másfelől az antropológusok és a “kötődő nevelés” támogatói szerint a csecsemő-szülő szétválasztás természetellenes és ellentmond az evolúciós fejlődésünk történetének. Ők nem csak a “szobamegosztást”, hanem az “ágymegosztást” is hangsúlyozottan támogatják, vállalva az orvosi tanáccsal történő szembehelyezkedést.

A vita egy tanulmány kapcsán lángolt fel újra, mely szerint a baba 9 hónapos koráig a “szobamegosztás” csökkenti a baba alvási mennyiségét, melynek elméletben komoly egészségügyi következményei lehetnek a későbbiekben.

 

Szóval, mit tegyen a szülő?

Az angol Durham Egyetem oktatója Helen Ball szerint az őseink együtt aludtak gyermekeikkel közvetlen testi kapcsolatot és védelmet biztosítva ezzel nekik, ahogy napjainkban is teszik egyes főemlősök. A babák pozitívan reagálnak a közeli kapcsolatra, a légzésük, véroxigén szintjük és szívverésük még egyenletesebbé válik.

Ázsiában és Afrikában a legtöbb baba még mindig a szülői ágyban alszik, de a nyugati országokban az “ágymegosztás” visszaesett az ipari forradalom alatt. Az általános jólét növekedésével egyre több ember engedhette meg magának a külön szobát, s egyre hangsúlyosabbá vált az a nézet, hogy a gyerekeket már a kezdetektől függetlenségre kell nevelni.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.