Elegem van az éjszakai szoptatásból!

Mostanában azon gondolkodom, lassan le kellene szoktatni a lányomat az éjszakai szoptatásról. Végtére is, kilenc hónapos. Vagy még korai lenne? Esetleg sokkal régebben meg kellett volna tenni? Vagy az ember nem is leszoktatja, hanem megvárja, amíg a gyerek felnő és már nem kéri többé?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. április 18. bencze.aron

Mostanában azon gondolkodom, lassan le kellene szoktatni a lányomat az éjszakai szoptatásról. Végtére is, kilenc hónapos. Vagy még korai lenne? Esetleg sokkal régebben meg kellett volna tenni? Vagy az ember nem is leszoktatja, hanem megvárja, amíg a gyerek felnő és már nem kéri többé?


Mint ahogy azt bármilyen kisgyermekes témában megszokhattuk, most is rengeteg ellentétes tanácsot kaptam mind a barátnőktől, mind a szakemberektől. Nyilván minden baba más, és minden anya más, így erre sincs általános recept, mindenkinek magának kell ráéreznie a megfelelő alkalomra.

Három nap vagy három év?

A barátnőimet körbekérdezve egészen meglepő válaszokat is kaptam. Volt, akinél fel sem merült a téma: Zsuzsi gyermekei négy- és öt hónaposan megunták az éjszakai szoptatást és azóta sem kérnek belőle. Helga szigorú volt és nem bízta a véletlenre: a kórházból való hazajövetelt követően, kislánya háromnapos korában úgy döntött, éjfél és reggel hat között nem kap enni a csemete. Kissé neccesnek hangzik ilyen kicsi babát hat óra hosszat éheztetni, náluk az eredmény egyelőre egy jól fejlett, jól táplált, vidám és jól alvó kislány.

Barbi kisfia ennél sokkal jobban ragaszkodott a jogaihoz: amikor betöltötte az egyéves kort, Barbi úgy döntött, itt az ideje, hogy leszoktassa az éjszakai szoptatásról. Éjjel csak teát kínáltak a babának, sokszor anya nem is, csak apa kelt fel hozzá. Amikor már tíz napja minden éjjel órákig tartó sírással kellett megküzdeniük és több szomszéd is aggódva rákérdezett, mi baja van a babának és főleg meddig tart még, Barbiék feladták. A kisfiú végül két éves volt, mire, szintén nem kevés sírás árán megtanulta, hogy enni nappal szokás.

A legkitartóbb páros Adrienn és kislánya voltak: Adri igény szerint szoptatott, a baba pedig születésétől fogva egészen hároméves koráig másfél óránként igényelte azt. Az óvodai beiratkozás környékén sikerült leszoktatni az éjjeli, majd nem sokkal később a nappali szoptatásról is.

Újszülöttkorban mindenkinek így a jobb

Az éjszakai szoptatás kényelmetlen, hiszen fel kell kelni hozzá (hacsak nem a saját ágyunkban tároljuk a csecsemőt). Ugyanakkor határozott előnyei is vannak, és minél fiatalabb a baba, szoptatáannál kifejezettebbek ezek az előnyök. Pozitív hatása van a tejmennyiségre: minél több idő telik el két szoptatás között, annál hamarabb apad a tej. Az éjszaka is szoptató anyukák később kezdenek menstruálni, és esetükben a szoptatás jobban kifejti fogamzásgátló hatását.

A gyakori szoptatás csökkenti az eldugult tejcsatornák, a túltelített tejmirigyek és a mellgyulladás esélyét, amelynek az első másfél-két hónapban igazán nagy a kockázata: ekkor még nem alakult ki pontosan a kereslet-kínálat, a tejtermelődés szabályozása is máshogyan történik, mint a későbbiekben. Ebben az időszakban könnyen túltelítődik a mell, ami éjszakai szoptatással megelőzhető.