Elhibázott divatok miatt kockáztatjuk egészségünket?

Az erős napsütés és a hőség különböző szintű megingásokat okozhat keringési rendszerünkben, amely létfontosságú szerveket is érinthet. Ilyenkor ájulás és hőguta veszélye is fennáll.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. július 06. Paulik András

Az erős napsütés és a hőség különböző szintű megingásokat okozhat keringési rendszerünkben, amely létfontosságú szerveket is érinthet. Ilyenkor ájulás és hőguta veszélye is fennáll – emelte ki a Rádió Orienten Cornides Ágnes. A szakmai főtanácsadó rámutatott, a barnaság nem egészségre utal, hanem arra, hogy bőrünknek önvédelemből festékanyagot kellett termelnie, a szolárium pedig – mai tudásunk szerint – biztosan fokozza a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.


Hogyan vészeljük át a kánikulát?

Az elkövetkező napokban nagyon meleg légörvény tölti ki a Kárpát-medencét. A hőségriadó tartama alatt komoly figyelmet kell fordítani a meleg kerülésére. A Rádió Orienten Cornides Ágnes kiemelte, fontos a lakás hűvösségének megőrzése, a napon végzett fizikai munka elhalasztása és a megfelelő folyadékbevitel. A hőség különböző szintű megingást okoz a keringésben, amely érinti a létfontosságú szerveket. Rámutatott, az enyhébb ájulás mellett komolyabb következményekkel járó hőguta veszélye is fennáll.

„A párolgással több folyadékot veszítünk, emellett jobban kitágul az érrendszer. Az idősek esetében a keringési rendszer rosszabbul reagál az extrém változásokra, így rájuk fokozottan kell ügyelni” – a szakmai főtanácsadó a légkondicionált közösségi terek látogatását, a langyos zuhanyt, a lábfürdőt, illetve a vizes törölköző alkalmazását tanácsolta. Kiemelte, idült betegség esetén feltétlenül konzultálni kell a háziorvossal a gyógyszerek tárolásáról, továbbá az esetleges pluszintézkedésekről.

Elhibázott divatok miatt kockáztatjuk egészségünket

A napsugarak – a hatásukra a bőrben keletkező D-vitamin számos jótékony hatása mellett – komoly károkat, köztük daganatos bőrelváltozásokat is okozhatnak a szervezetben. A legerősebb UV-sugárzás idején, 11 és 15 óra között kerülni kell a napot. A gyermekeket különösen óvni kell a napsugaraktól, hiszen a gyerekkori leégés örök nyomot hagy a bőr emlékezetében, és később komoly következményei lehetnek – hívta fel a figyelmet a szakember, aki minimum 15 faktorszámú naptej használatát javasolta. „A bőrtípus szerint kiválasztott napvédőkrém ugyan nem csökkenti a sugárzást, de véd annak káros hatásaival szemben.”

„Sok ember hibás divatok mentén él, amely az életébe is kerülhet” – utalt a déli napozás és a szolárium káros hatásaira a vendég. Kiemelte, a barnaság nem egészséget sugall, hanem azt, hogy bőrünknek önvédelemből festékanyagot kellett termelnie. „A napsugarak nyomán a bőrben keletkező vitaminra szükségünk van, azonban ésszerűen kell a napozással élni” – hozzátette, a legújabb kutatások szerint a szolárium növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Életmódunk adja egészségünk felét

Az emberek egészségesek szeretnének maradni, azonban sokan keveset tesznek egészségükért – Cornides Ágnes elmondta, az ún. civilizációs betegségek, a szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások leginkább életmódunkból adódnak. „Kutatások szerint hozzávetőlegesen az ember életmódja az egészség ötven, míg a genetika húsz, a környezet húsz és az egészségügyi ellátás tíz százalékát adja. Érezzük, hogy a lelki tényezők és a stresszkezelés is befolyásolja testi épségünket, azonban ennek kimutatása nehézkes, egyelőre nem mérhető. A mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás viszont biztosan sok betegség forrása – tette hozzá.