Elkerülhető lenne a vetélések negyede

A kóros soványság, az elhízás, a várandósság alatti alkoholfogyasztás, az éjszakai műszak és a nehéz tárgyak emelése elkerülhető kockázati tényezőt jelent a vetélésnél - mutatnak rá a Koppenhágai Egyetem kutatói.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 04. bencze.aron

A kóros soványság, az elhízás, a várandósság alatti alkoholfogyasztás, az éjszakai műszak és a nehéz tárgyak emelése elkerülhető kockázati tényezőt jelent a vetélésnél – mutatnak rá a Koppenhágai Egyetem kutatói.


Következtetésük szerint, miután 91 427 terhességet vettek górcső alá, a vetélések negyede megelőzhető volna, ha az érintettek figyelnének ezekre.

A megfelelő testsúly elérése a fogantatás előtt és az alkoholfogyasztás elkerülése a várandósság alatt jelentősen csökkentené a kockázatot. Emellett az éjszakai műszakok, az emeléssel járó fizikai terhelés, valamint a 30 év fölötti életkor is hatással bír a veszélyre – összegezték a dán kutatók.

Míg a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a kockázati tényezők mérsékelésével akár 25 százalékkal is csökkenteni lehetne a vetélés veszélyét, más tudósok figyelmeztetnek: az eredmények nem bizonyítják, hogy ezek a tényezők okozzák a vetélést. A Koppenhágai Egyetem szakértői 91 427 terhességet kísértek figyelemmel 1996 és 2002 között, amelyek közül 3 177 végződött vetéléssel a 22. hét előtt. A kismamákat a várandósság 16. hetében megkérdezték a fogantatás előtti és utáni életmódjukról.