Először az orvosnál!

Bepisilés, fejfájás, folyamatos sírás, kiütések, figyelmetlenség, a beszéd elmaradása - tipikusan pszichés problémákra utaló jelek. És tipikusan olyanok, amelyek hátterében egyszerűen, vagy éppen nehezebben kezelhető betegség is állhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. augusztus 26. bencze.aron

Bepisilés, fejfájás, folyamatos sírás, kiütések, figyelmetlenség, a beszéd elmaradása – tipikusan pszichés problémákra utaló jelek. És tipikusan olyanok, amelyek hátterében egyszerűen, vagy éppen nehezebben kezelhető betegség is állhat.


Talán fölöslegesen lefutott körnek tűnhet egy nehéz élethelyzetben lévő gyereket, anyát orvoshoz küldözgetni, miközben üvölt a dologról, hogy a problémának pszichés gyökere lehet. De vigyázzunk, léteznek csapdák.

Újra bepisil

Gabi azzal keres fel, hogy négy éves kisfia időnként bepisil, az éjszakai ágytisztaság is már szép emlék. A család válás miatt költözik, a légkör nem túl rózsás, bár a szülők próbálnak szépen válni. Az anya kérése, hogy találjunk valamilyen jó módszert a szobatisztaság visszaállításához, vagy, ha így nem megy, keressünk a kisfiúnak pszichoterapeutát.
Bár minden jel arra utal, hogy a válás és a költözés viseli meg a kisfiút, elsősorban azt javaslom, hogy nézze meg orvos, küldjenek vizeletmintát tenyésztésre és kérjenek szakorvosi vizsgálatot. Kiderült, hogy Petinek krónikus húgyúti fertőzése van, emiatt tartja nehezen a vizeletét. A célzott antibiotikum kúra után megszűnt a probléma.

Rossz anya vagyok!

Erika kisfia hat hetes volt, amikor megkerestek. A baba éjjel-nappal üvöltött, csak szopizás közben volt nyugodt. Erika saját magának keresett segítséget, úgy érezte, alkalmatlan az anyaságra, biztos ezért sír ennyit a baba. Már az is megfordult a fejében, hogy egyszerűen kidobja az ablakon, vagy otthon hagyja, és ő elmenekül, esetleg örökbe adja. Beni valóban folyton sírt, vagy nyűglődött, a látogatás alatt is alig tudtunk beszélgetni. Kérdésemre Erika elmondta, hogy a baba széklete híg, a popsija piros, és a kezén, lábán piros, száraz bőrfelületek vannak. Javasoltam, hogy tartson tíz napos teljesen tejmentes diétát, és közben figyelje, hogy javul-e a baba állapota. Ha ez nem hoz megkönnyebbülést, keressen fel gyermek gasztroenterológust. Ez a diéta sikertelensége miatt meg is történt. Az orvos további ételféleségeket tett tiltólistára: a tej mellett a tojást és az olajos magvakat is elhagyta Erika. Benit mintha kicserélték volna. Az állandó sírás és a bőrtünetek megszűntek. Erika már nem akarta kidobni az ablakon. Végre lehetővé vált, hogy éjjel többet aludjon, az éjszakai szoptatás csak szoptatás volt, nem kellett órákig sétálgatnia a síró kisfiúval. És nem volt szüksége pszichológusra sem.