Endometriózis mellett is teherbe lehet esni

Fiatal, lendületes és boldog, annak ellenére, hogy megjárta a poklot, az endometriózissal járó szenvedést. A titokzatos női betegség után azonban fordulatot vett az élete, és minden megváltozott. Olvasói történet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 16. bencze.aron

Fiatal, lendületes és boldog, annak ellenére, hogy megjárta a poklot, az endometriózissal járó szenvedést. A titokzatos női betegség után azonban fordulatot vett az élete, és minden megváltozott. Olvasói történet.


Tavaly decemberben bájos bolt nyílt a fővárosban, ahol a vegán, a bio és a makrobiotikus táplálkozás hívei is kedvükre válogathatnak a különleges termékekből. Az üzlet egyik tulajdonosa, Forró Csilla (33) hosszú utat járt be addigra, mire – eredeti szakmáját elhagyva – tető alá hozta dédelgetett álmát: nála 2009-ben diagnosztizálták ugyanis az endometriózist, ami teljesen felborította az életét (a betegségről bővebben ide kattintva olvashatsz). – 8-10 kilót fogytam, bélvérzésre lettem figyelmes, és olyan állapotban voltam fél év múlva, hogy legszívesebben leugrottam volna az erkélyről. Azt éreztem, hogy teljesen egyedül vagyok, pánikrohamaim voltak, és már nem csak akkor fájt, amikor menstruáltam. Emlékszem, ha nem hétvégére esett a vérzés, akkor nem tudtam bemenni dolgozni. Otthon szenvedtem, örültem, ha kiérek WC-re, mert minden átment rajtam. Csak feküdtem. Próbáltam a fájdalmat csillapítani gyógyszerrel, meleg sóval, simogatással, és azért imádkoztam, hogy legyen vége. Ősszel aztán eljött hozzám az unokatestvérem, hogy próbáljam meg a makrobiotikus táplálkozást, míg a diagnosztikai vizsgálatokra várok – idézi fel a történteket Csilla, aki akkor éjjel úgy döntött, belevág az elsőre macerásnak tűnő táplálkozási formába, hiszen semmi vesztenivalója nem volt.

Első körben mindent kidobtak, amit csak a konyhájában találtak, a hűtő tartalmát sem kímélték, és bevásároltak a szükséges alapanyagokból. – Előtte azt éreztem, hogy egészségesen étkezem, pedig egyáltalán nem voltam tudatos, nem néztem meg egy címkét sem, húst ettem krumplival, ezért sokkot kaptam, amikor a konyhámat kiürítettük. Szentül hittem, hogy éhen fogok halni ezután – idézi fel a kezdeteket a fiatal nő, akinél az étrendváltás hatékonyabb volt, mint hitte. Cisztája kisebb lett, sőt fél év múlva a ciklusa is visszaállt az eredeti kerékvágásba, tünetei nem voltak.

Közben elkezdte képezni magát elméletben is, mert kíváncsi volt arra, hogy mi van a háttérben, mitől érzi jobban magát. Először Amerikában végzett el egy makrobiotikával kapcsolatos képzést, majd itthon az újonnan tanult receptekkel, konyhatechnikai eljárásokkal felvértezve főzőtanfolyamokat kezdett szervezni a barátnőinek, osztatlan sikert aratva.

Betegsége, állapota közben új irányt vett: egy évvel a diagnózis után állapotos lett, ám a 12. héten orvosi javaslatra meg kellett szakítani a terhességet. – Ez sokkolta a szervezetemet: addigra bár elmúlt minden tünetem, a megszakítás miatt elölről kezdődött minden. 10 centis ciszta lett a bal petefészkemben, jöttek a bélvérzések, óriási fájdalommal. Az orvos azt mondta, három hetem van, hogy mérséklődjenek a panaszok a következő vérzésig, és műtétre kell számítanom. Ekkor elkezdtem egy gyógyító étrendet, és három hét alatt öt centire csökkent a ciszta, a tüneteim is mérséklődtek. Megúsztam a műtétet – mondja mosolyogva.