Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Engedd csalódni, engedd hibázni! – Ne legyél helikopterszülő!

Engedd csalódni, engedd hibázni! – Ne legyél helikopterszülő!

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyereke a legjobbat kapja az életben, jó esélyekkel induljon, és a lehetőségekhez képest mindent megkapjon, legyen szó játékokról, vagy szülői figyelemről. De túlzásba lehet-e vinni a szülői figyelmet?

Babaszoba,
Mi történhet akkor, ha a szülő figyelme egy ponton terhessé válik és pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretnénk, később pedig a gyerek pont e miatt a túlzó figyelem miatt kerül hátrányba különböző élethelyzetekben?

Helikopter, buldózer és fűnyíró?

A “helikopterszülő” elnevezést Dr. Haim Ginott használta először 1969-es könyvében, tizenéves gyerekek és szüleik kapcsolatára. A helikopterszülőség Amerikában olyannyira jelen lévő jelenség, hogy tavaly egy filmet is bemutattak ezzel a címmel: “Helikopter anyu.”
Azért nevezi helikopterszülőnek, mert folyton a gyerek körül köröz és nem enged teret neki. A kifejezés olyannyira népszerűvé vált, hogy a szótárakban is helyet kapott. Használják még rá a “fűnyíró szülő” vagy “buldózerszülő” kifejezéseket is.
Bár a középiskolás, illetve főiskolás, egyetemista gyerek – szülő kapcsolatok elemzésekor többször előkerül, de a helikopterszülőség bármelyik életkorban megjelenhet. Nem is lehet ez másként, hiszen egy rátelepedő szülő – gimnazista gyerek viszony biztosan nem előzmény nélküli.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a szülők, akik gurulós bőrönddel mennek a játszótérre, hogy minden lehetséges élethelyzetre felkészüljenek és semmi ne érje őket váratlanul, vélhetően ugyanazok a szülők lesznek, akik gimnáziumban megválogatják – vagy legalábbis megpróbálják megválogatni -a gyerek barátait, a jegyeiket látva már szervezik is az otthoni különórákat és beosztják minden idejüket.
A bejegyzés itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
8 módszer a figyelemzavar kezelésére gyerekeknek

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelése sok esetben egyszerűen egy gyógyszer felírását jelenti. Az ADHD tüneteinek enyhítésére ugyanakkor számos nagyszerű módszer...

Close