Erdő Péter: az emberi viselkedés normáit a családban lehet megtanulni

A családban lehet elsajátítani a bizalmon alapuló kommunikációt, az áldozatvállalást a másik emberért, a saját javak megosztását – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap este Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
„Szakíts
2016. június 13. Csontos Dóra

A családban lehet elsajátítani a bizalmon alapuló kommunikációt, az áldozatvállalást a másik emberért, a saját javak megosztását – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap este Budapesten.


Erdő Péter a „Szakíts, ha mersz, a hétköznapokkal” elnevezésű, házaspárok számára meghirdetett program záró ünnepségén hangsúlyozta, az emberséges viselkedés normáit a családban mint „szeretetközösségben” tanulja meg a gyermek. Ott lehet elsajátítani a bizalmon alapuló kommunikációt, az áldozatvállalást a másik emberért, a saját javak megosztását, de a „családban tanulunk meg ünnepelni” és másokkal együtt dolgozni is. Ha tehát a család, mint közeg „társadalmi méretekben hiányzik”, azt az egész társadalom megsínyli. Ezért vallja az egyház, hogy a család Isten ajándéka az emberiség számára – tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter kitért a családokból álló és egymást segítő közösségek szerepére az egyházon belül. Annak a szociális és karitatív munkának, amit az egyház végez, jelentős részét ezek a közösségek vállalják magukra – mondta, példaként említve a generációk közötti szolidaritást.

A bíboros kitért arra is, hogy Magyarországon ezek a közösségek nem az egyházmegyék és nem is a püspöki kar, hanem a családok kezdeményezésére alakultak meg az elmúlt 25 évben, amikor már szabad volt, amikor már nem volt „politikailag gyanús” az ilyen csoportok léte. Erdő Péter szólt e közösségek missziós küldetéséről is, hiszen – ismertetése szerint – a felnőttkorban megkeresztelkedők többsége ilyen közösségeken keresztül találkozik a hittel, az egyházzal.

Agárdiné Kálnási Éva programkoordinátor elmondta: a házaspároknak meghirdetett, négyhetes programra 430 házaspár jelentkezett és 161 csinálta végig. A jelentkező párok között volt, aki kevesebb mint egy éve, és volt, aki 48 éve él házasságban.

Bittsánszky Jánosné, az Esztergom-Budapesti Érsekség családreferense az MTI-nek elmondta: a házaspároknak egyházmegyei szinten első alkalommal meghirdetett programra felekezeti hovatartozástól függetlenül jelentkezhettek hívő és nem hívő párok is, az egyetlen feltétel az volt, hogy házasságban éljenek. A feladatok között szerepelt közös tevékenység vagy a házastárs meglepése. Elmondása szerint a programot a jövőben a plébániai közösségek szintjén szeretnék folytatni.