Erre figyelj, hogy ne legyen lisztérzékeny a baba!
A szakértők szerint a glutén késői bevezetése a csecsemők étrendjébe, valamint a szoptatás egy éves kor feletti folytatása növelheti a gluténérzékenység kockázatát.
A szakértők szerint a glutén késői bevezetése a csecsemők étrendjébe, valamint a szoptatás egy éves kor feletti folytatása növelheti a gluténérzékenység kockázatát.
A lisztérzékeny betegekből a búzában, rozsban és árpában lévő glutén immunválaszt vált ki. Idővel ez a rendellenes válasz károsítja a vékonybelet, és korlátozhatja a táplálkozást, ami befolyásolja a gyermek növekedését és fejlődését.
“Nem tanácsos a lehető legtovább késleltetni a glutén bevezetését az étrendbe” – nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Ketil Stordal, az oslói Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársa. A szakértő szerint a glutén késői, vagyis hat hónapnál később történő bevezetése a csecsemő étrendjébe megnövelheti a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát, és ezt a kockázatot a szoptatás sem csökkenti. “Nem gondoljuk azonban azt, hogy ez a szoptatás bármilyen hátrányára utalna” – tette hozzá Stordal.