Erre figyelj, hogy ne legyen lisztérzékeny a baba!

A szakértők szerint a glutén késői bevezetése a csecsemők étrendjébe, valamint a szoptatás egy éves kor feletti folytatása növelheti a gluténérzékenység kockázatát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 21. szabo.daniel

A szakértők szerint a glutén késői bevezetése a csecsemők étrendjébe, valamint a szoptatás egy éves kor feletti folytatása növelheti a gluténérzékenység kockázatát.


A lisztérzékeny betegekből a búzában, rozsban és árpában lévő glutén immunválaszt vált ki. Idővel ez a rendellenes válasz károsítja a vékonybelet, és korlátozhatja a táplálkozást, ami befolyásolja a gyermek növekedését és fejlődését.

“Nem tanácsos a lehető legtovább késleltetni a glutén bevezetését az étrendbe” – nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Ketil Stordal, az oslói Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársa. A szakértő szerint a glutén késői, vagyis hat hónapnál később történő bevezetése a csecsemő étrendjébe megnövelheti a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát, és ezt a kockázatot a szoptatás sem csökkenti. “Nem gondoljuk azonban azt, hogy ez a szoptatás bármilyen hátrányára utalna” – tette hozzá Stordal.