Értelmi fogyatékosságot okozhat a mesterséges megtermékenyítés?

Azoknak az ikreknek, akik IVF (mesterséges megtermékenyítés) segítségével jöttek a világra, nagyobb kockázatuk van arra, hogy értelmi fogyatékossággal szülessenek, összehasonlítva azokkal a gyerekekkel, akik normális úton fogantak - írja a Fox News.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. július 07. bencze.aron

Azoknak az ikreknek, akik IVF (mesterséges megtermékenyítés) segítségével jöttek a világra, nagyobb kockázatuk van arra, hogy értelmi fogyatékossággal szülessenek, összehasonlítva azokkal a gyerekekkel, akik normális úton fogantak – írja a Fox News.


A svéd tanulmány keretében több mint 2,5 millió gyermek adatait vették szemügyre. Az IVF révén született gyermekek körében százezerből 47 volt szellemi fogyatékos, míg a természetes úton megtermékenyülteknél ugyanez az arány százezerből 40. Mindazonáltal amikor a kutatók szimpla terhességet néztek, jelentősen csökkent a mentális egészség kockázata, ami arra enged következtetni, hogy a megnövekedett rizikófaktor az ikerterhességekkel van összefüggésben.

A kutatók egyéb olyan rizikófaktorokat is figyelembe vettek, amelyek megnövelhetik a mentális betegségek kialakulását, mint a szülők kora és a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges hormonok mellékhatása.

‘Ismert, hogy az ikerterhesség kockázati tényezője a koraszülés, és bizonyos idegrendszeri fejlődési rendellenességek kialakulása’ – mondta Sven Sandin, a tanulmány vezetője, King’s College London szakembere.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az IVF nem növeli az autizmus kockázatát. Habár a mesterséges megtermékenyítés egy fajtája, nevezetesen az intracitoplazmatikus spermium injekció fokozza mind az autizmus, mint a mentális problémák kialakulásának kockázatát.