Évente 7 millió fogkefe fogy hazánkban, és ez nem siker!

November a fogászat hónapja, úgyhogy bátran olvassák végig a cikket, és döbbenjenek meg, mennyire nem figyelünk oda a fogainkra!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 14. szabo.daniel

November a fogászat hónapja, úgyhogy bátran olvassák végig a cikket, és döbbenjenek meg, mennyire nem figyelünk oda a fogainkra!


Ha nem úgy néznek ki a fogai, mint a cikkhez tartozó képen, ne csodálkozzon! Felmérések szerint Magyarországon egy év alatt körülbelül 7 millió darab fogkefe fogy. Igen, mindössze. Nem nehéz kiszámolni, hogy személyenként évente így egyetlen egy sem jut mindenkire, ami főleg annak fényében elgondolkodtató, hogy egy magára valamit adó embernek 2-3 havonta le kéne cserélnie a keféjét.

Ez persze csak az egyik olyan körülmény, ami hozzájárul, hogy a fogaink állapotának egészsége messze az európai átlag alatt van.

Nem nagyon használunk szájhigiéniai eszközöket – apropó, egyáltalán tudjuk, milyenek vannak a fogkefén kívül?

Ilyenek például:

  • fogselyem
  • nyelvtisztító
  • szájvíz

Szintén komolyan befolyásolja fogaink állapotát, hogy más szűrésekhez hasonlóan fogászatira sem járunk, pedig félévente erősen ajánlott lenne.

Megdöbbentő adatok következnek:

Mi az a szuvasodás?
Ha nem távolítjuk el az ételmaradványokat, lepedék vagy plakk képződik, amely táptalajt jelent a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Ezek aztán a cukrot és ételmaradékokat savakká alakítják át, amelyek megtámadják a zománcot. A folyamat során ásványi anyagok oldódnak ki a fogakból, gyakorlatilag így jön létre a szuvasodás.

Szörnyülködhetünk is az alábbi adatoktól, amelyeket a fogászati hónap kapcsán a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztályának főorvosa idézett a „Tiszta lappal” szűrővizsgálat összesített eredményei című kiadványból.

►az 5-6 éves korcsoport mindössze 30%-a rendelkezik ép fogazattal,

►12 éves korra a gyermekek átlagosan 3-4 foga beteg,

►az általános iskolások kb. 80%-ánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon,

►a 65-75 éves korosztályban pedig már közel 3%-os a teljes fogatlanság.

 

Miért van ez?

Első gondolatra egyszerű tájékozatlanság, de biztosan szerepet játszik benne a nagyfokú igénytelenség, illetve sok esetben a nehéz anyagi helyzet is. A szájápolási eszközök nem olcsók, a fogorvos (magán) pedig egy nyugat-európainak nem, de nem egy átlag magyarnak sok esetben megfizethetetlen.S azt vajon tudjuk, hogy kell jól használni a fogkefét? Így:

 

A fogselymet meg így:

 

 


Tudták?

  • A szájhigiéniát, fogaink ápolását már születéskor el kell kezdeni!
  • A közhiedelemmel ellentétben a tejfogakat sem szabad elhanyagolni, hiszen ez a későbbi egészséges fogazat záloga!
  • Hat-hét éves kortól különösen fontos az odafigyelés, hiszen eddigre már több végleges foga is kibújik a kicsiknek!
  • A flouridtartalmú fogkrémek a mostanában terjedő internetes rémhírekkel ellentétben helyileg nagy biztonsággal, jó eredményekkel alkalmazhatók, ezt több száz klinikai vizsgálat és a gyakorlat is bizonyítja!
  • Nem szabad félni a fogorvostól! Ha fél, keressen másik orvost!

A lényeg amúgy mindössze annyi, hogy tessenek fogat mosni, tessenek megmosni a gyerekek fogát is rendesen, és vita nincs, félévente menjenek fogorvoshoz!