Ez kerüljön az uzsonnás dobozba

Ha egyetlen szóval kellene összefoglalni a tízórais vagy uzsonnás doboz tartalmának lényegét, az a „változatos” lenne. Olvassátok el ezt a néhány gondolatot, mielőtt összeborítanátok a párizsis zsömlét!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. szeptember 10. szabo.daniel

Ha egyetlen szóval kellene összefoglalni a tízórais vagy uzsonnás doboz tartalmának lényegét, az a „változatos” lenne. Olvassátok el ezt a néhány gondolatot, mielőtt összeborítanátok a párizsis zsömlét!


Persze természetesen az is kiváló tízórai, de csak abban az esetben, ha más is kerül a zacskóba. Pontosabban dobozba, ne pazaroljunk erre a célra nejlonzacskót!

Csomagolás

A jó útravaló kiadós, tartalmas, ugyanakkor kis helyen elfér. Mára a legtöbb áruházban kaphatóak uzsonnás dobozok, használjuk ezeket, lehetőleg mellőzzük a környezetterhelő nejlonzacskót! Ha mégis ehhez ragaszkodunk, szoktassuk rá a gyerekeket, hogy hozzák haza, így többször felhasználhatjuk. Semmiképp sem javasoljuk az alufóliát!

Az étel összetétele

Az első és legfontosabb szabály, hogy a gyermekeinket koruknak (és életmódjuknak) megfelelően lássuk el élelemmel. Más fajta és mennyiségű ételre van szüksége egy kisiskolásnak és egy kamasznak.

Persze vannak összetevők, amelyek egyikük csomagjából sem maradhatnak ki. Ilyen a pékáru, a hús- vagy tojásféle, a zöldség, a gyümölcs, az innivaló, és igen: az édesség.
Összességében sokkal jobban járunk, ha a gyermek minden ételét-italát mi magunk válogatjuk össze, hiszen így nem kell arra hagyatkoznunk, hogy ő fogja megoldani (így vagy úgy) a büfében.

Klasszikus

A pékáruba kerülő „töltelék” lehet egyszerű felvágott, azonban az otthon főzők nyugodtan megtömhetik az ebédmaradék húsokból, amelyek garantáltan adalékanyag-mentesek. Jó döntés, ha a például két elcsomagolt zsömle vagy kenyér egyike húsos, másika viszont húsmentes: mehet bele sajt, zöldség, akár vágott gyümölcs is.

Gyümölcs

A gyümölcs nagyon fontos vitaminforrás, lehetőség szerint ne korlátozzuk egy-két fajtára, próbáljunk szezonálisan gondolkodni! Nem a mennyiségre kell törekedni, hanem arra, hogy megfelelő kiegészítője legyen az alapellátmánynak.

Zöldség

A zöldségekkel ugyanez a helyzet: szezonális kínálatból sokkal olcsóbban tölthetjük meg a dobozt, ráadásul a gyerek sem csak jégsalátát fog fogyasztani, hanem tán retket is.

Édesség

Sok szülőnek az édességről egy dolog jut eszébe: nem. Pedig erre ugyancsak szüksége van a gyermeknek. Csomagoljunk kevés csokoládét, megédesíti a napját.

Ital

Cukros üdítők helyett próbáljuk az ásványvizet, az ivóleveket, ez utóbbiakat lehet hígítva is csomagolni, a fele-fele arány teljesen elfogadható. Évszaktól függően a gyerekeknek is több liter folyadékra van szükségük naponta, tegyük hozzá a magunkét!

De vajon megeszi-e?

A legsarkalatosabb kérdés, hiszen melyik szülő ne találta volna meg az összeaszott csomagot a táska alján?! Ahhoz, hogy az uzsonna elfogyjon, kreatívnak kell lennünk: a kedvencek mellé mindig csempésszünk egészségeset is. Ha nem megy máshogy, „verjük át”! Csak egy példa: a szendvics akkor jó, ha nem száraz. Ha nem eszi meg hagyományos halmazállapotban a zöldségeket, készítsünk krémet belőle. Pár perc alatt elkészül, ráadásul sokkal könnyebben „eladható”.