Ezeket az antidepresszánsokat ne szedje terhesen

A depresszió és a pánikbetegség ugyan néha enyhül a terhesség alatt, de az is előfordul, hogy változatlanul fennáll vagy súlyosbodik. A fentiek kezelésére szedett gyógyszerek közül viszont némelyik káros lehet a magzatra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
antidepresszáns
2015. augusztus 18. Csontos Dóra

A depresszió és a pánikbetegség ugyan néha enyhül a terhesség alatt, de az is előfordul, hogy változatlanul fennáll vagy súlyosbodik. A fentiek kezelésére szedett gyógyszerek közül viszont némelyik káros lehet a magzatra.


Egy új, nagy elemszámú összefoglaló kutatásból most megtudhatjuk, melyik antidepresszánst szedhetjük terhesség alatt, és melyiket érdemes inkább kerülni.

Összesen csaknem 28 ezer nőt vizsgáltak annak a tanulmánynak a keretében, amelynek során a szerotonin visszavétel gátló (SSRI) típusú antidepresszánsok magzatkárosító hatását mérték fel. Az SSRI szerek a leggyakrabban alkalmazott antidepresszívumok, de nem csak a depresszióra, hanem egyes szorongásos kórképekre is jó hatással vannak. Így pánikbetegségben, szociális fóbiában, kényszerbetegségben, poszttraumás stressz zavarban és bulimiában is gyakran felírják őket.

A tanulmány eredményei szerint az SSRI-k között vannak olyanok, amelyek nem károsítják a magzat fejlődését, és vannak, amik igen – azaz nem mindegy, hogy ha már gyógyszer szedésére kényszerülünk, akkor a babatervezés vagy a várandósság ideje alatt melyik hatóanyagot vesszük be.

A citalopram, az escitalopram és a sertralin tartalmú szerek esetében nem derült ki magzatkárosító hatás, de a fluoxetin és a paroxetin tartalmúakkal már jobban kel vigyázni. A fluoxetin ugyanis növeli a szívfejlődési rendellenességek és a craniosynostosis nevű koponyacsont fejlődési zavar kockázatát a magzatban. A paroxetin szívfejlődési rendellenességeket és idegfejlődési zavart okozhat.

Főleg az első trimeszterben kell figyelni

A terhesség első egyharmadában fejlődik ki a magzat legtöbb szervrendszere, így ebben az időszakban a káros hatásokra különösen oda kell figyelni. Ha babát tervezünk és gyógyszert szedünk, érdemes már a teherbe esés előtt megbeszélni a gyógyszeres kezelés lehetőségeit a szülész-nőgyógyásszal és az adott betegséget kezelő orvossal, azaz pánik vagy depresszió esetén a pszichiáterrel.

Egy-egy gyógyszerváltás ugyanis heteket vehet igénybe, a gyógyszerek elhagyása gyakran fokozatosan történik, és az utolsó szem bevétele után is napokba, más szerek esetén hetekbe telik, mire teljesen kiürül a szervezetből. Vagyis nem érdemes a várandósság első heteit-hónapjait ezzel a feszültséggel tölteni: ha módosításra van szükség, azt tegyük meg a terhesség előtt.

A depresszió vagy a szorongásos zavar pszichoterápiával is jól kezelhető, a pánikbetegséget pánikcsökkentő légzéstechnikákkal, autogén tréninggel is kordában lehet tartani. Ezeket persze hónapokba telik elsajátítani, de sokszor lehetővé teszik a gyógyszer elhagyását. Vagyis, ha babát tervezünk, és egyébként pánikbetegségben szenvedünk vagy depresszióra szedünk gyógyszert, akkor érdemes a gyógyszermentes gyógymódokat is feltérképezni, erre időt és energiát szánni már a terhesség előtt, vagy attól függetlenül is.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!