Ezeket ne mondja annak, akinél nem jön össze a gyerek

Meddőnek lenni, reménykedni, kivizsgálásokon és kellemetlen, vagy fájdalmas kezeléseken részt venni még a pszichológusok szerint is rossz érzés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2014. április 03. szabo.daniel

Meddőnek lenni, reménykedni, kivizsgálásokon és kellemetlen, vagy fájdalmas kezeléseken részt venni még a pszichológusok szerint is rossz érzés.


Környezetünk piszkálódása sokat ronthat a dolgon, de egy lombikciklus kellős közepén még a jóindulatúnak szánt megjegyzések és tanácsok is igen rosszul tudnak esni. Összeszedtük, mi az, amit lehetőleg ne mondjon meddő barátnőjének, ha nem akarja megbántani.

1. Ne görcsölj rá!

Ez remek tanács, hiszen a stressz valóban befolyásolhatja valamelyest a fogamzókészséget: mindannyian hallottuk azokat a történeteket, ahol a pár a nyolcadik sikertelen lombik után örökbefogadott egy ikerpárt, majd a következő hónapban teherbe esett egy másikkal. De azt is tudjuk, hogy ha idegesek vagyunk, azon nem segít, ha valaki ránk szól, hogy „ne idegeskedj”, mi több, inkább ront. Meddő barátnőnk ezután már azon is stresszelni fog, hogy miért nem tudja abbahagyni a stresszelést, és miért nem képes lazábban venni. Ha igazán segíteni akar, okoskodás helyett inkább hívja el jógázni, relaxálni, vagy vegyen neki egy csomag citromfű teát.

2. Fókuszálj az életed más területeire!

Persze. Ez valójában nagyon jó tanács. Bárcsak sikerülne! Ha az ember már teljesen belecsavarodott a meddőségi kezelésekbe, két vérvétel között csak az akupunktúrára ugrik be, kizárólag meddő nőkről szóló cikkeket olvas, meddőségéről szóló blogot vezet, meddő nők facebook-csoportján tag és az összes meddő nőknek szóló fórumon ismerik a nevét, talán valóban van értelme kirángatni ebből legalább egy pár órára. Csak nehéz.

Tanácsok osztogatása helyett inkább adjon neki kölcsön egy jó könyvet, hívja el bulizni, vagy vigye el egy moziba. Mondjuk lehetőleg ne a Terhes társaságot nézzék. De a vígjáték jó választás, a nevetés növeli a beágyazódás esélyét.

3. Örülj neki, hogy nincs gyereked!

A gyerekekkel egy csomó baj van, eleve fájdalmas őket megszülni, aztán meg nem alszanak, gyakran hasfájósak, bekakilnak, fogzanak, mindenre felmásznak, leesnek, hisztiznek, nem mosnak fogat, nem fogadnak szót, megbuknak matekból, hülyékkel barátkoznak, egész nap csak a telefonjukat nyomogatják, rettenetes zenéket hallgatnak, amiben nincs is hangszer, és egy vagon pénzbe kerülnek. Gyerek nélkül meg szabadon utazgathat az ember, építheti a karrierjét, eljárhat színházba, hangversenyre, szteppaerobicra, körbestoppolhatja Európát, sorozatokat nézhet hajnalig, vagy alhat.

Meddő barátainknak ecsetelni a gyermektelen lét előnyeit viszont nagyjából olyan, mintha a lábatlan hajléktalannak panaszkodnánk, hogy mennyi nyűggel jár ingatlantulajdonosnak lenni, és még cipőt is venni kell. Érzéketlen, bántó, és teljességgel haszontalan, úgysem fogja érteni.