Ezekre ügyeljen a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd!

A nyár sokak számára a felhőtlen kikapcsolódás időszaka, hiszen a szabadságok, az iskolai szünidő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember élvezhesse a napsütést és a meleget. Azonban a kánikula és a napfürdőzés komoly veszélyeket is rejt, főleg akkor, ha az illető cukorbetegséggel küzd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. július 14. Csontos Dóra

A nyár sokak számára a felhőtlen kikapcsolódás időszaka, hiszen a szabadságok, az iskolai szünidő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember élvezhesse a napsütést és a meleget. Azonban a kánikula és a napfürdőzés komoly veszélyeket is rejt, főleg akkor, ha az illető cukorbetegséggel küzd. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa az alábbi veszélyekre hívja fel a betegek figyelmét.


Óvatosan a nyitott lábbelikkel

A nyári időszakban a nyitott lábbeli viselése fokozott veszélyt jelent a betegeknek, hiszen elég egy apró sérülés, könnyen elfertőződhet. A forró homok, az apró kavicsok, vagy más, éles dolgok alapvetően nem jelentenek különösebb odafigyelést egy egészséges ember számára. Diabetes esetén azonban a leromlott vérellátást miatt odafigyelés nélkül a kisebb-nagyobb karcolások is fertőzésekhez, fekélyek kialakulásához vezethetnek, melyek igen nehezen (vagy sehogy sem) gyógyulnak, ráadásul a fertőzés elérheti a csontot, mely a végtag amputációját teheti szükségessé.

Kicsit több gyümölcs, kicsit több alkohol

Nyáron sokan lazítanak a diétájukon, és ez sajnos egyes cukorbetegek esetén nincs másként. A több frissítő gyümölcs a piacon, valamint a baráti összejöveteleken előkerülő alkohol, szénhidrát-dús ételek, fagylaltok, jégkrémek és sütemények igazán hívogatóak lehetnek, így olykor lecsúszhat egy-két finom falat. Emiatt azonban az eddig használt tabletták és/vagy inzulinadag mellett a vércukorszint megemelkedhet. Éppen ezért érdemes ekkor gyakrabban ellenőriztetni a vércukorszintet, hogy szükség esetén a szakorvos megváltoztathassa az eddigi terápiát.

Életveszélyes a napozás?

A nyár sokak számára egyet jelent a hosszas napfürdőzéssel. Bár számtalan veszélye van a bőr túlzott süttetésének, ám egy cukorbetegnek még nagyobb odafigyeléssel szabad kifeküdnie. Az évszakváltás már önmagában is ingadozást eredményezhet a vércukorszintben, ráadásul a napozás túlzottan dehidratálttá teheti a cukorbetegeket, így fokozott pl. a hőguta veszélye, valamint a leégés okozta stressz hatására megnő a glükózszint, ami a cukorbetegeknek komoly problémát jelenthet – mondja Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

A cikk nem ért véget. Olvass tovább!