Ezért kell egészségeset ennie a kismamáknak
Egy friss tanulmány szerint azon anyák gyermekei, akik terhességük alatt főleg egészségtelen ételekkel táplálkoztak, nagyobb arányban lesznek különféle viselkedési és pszichés megbetegedések áldozatai.
Egy friss tanulmány szerint azon anyák gyermekei, akik terhességük alatt főleg egészségtelen ételekkel táplálkoztak, nagyobb arányban lesznek különféle viselkedési és pszichés megbetegedések áldozatai.
A Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry folyóiratban publikált tanulmány szerint a nagyon korai korban túlzottan egészségtelenül táplált gyermekek nagyobb arányban mutatják a depresszió és a pánikbetegség, valamint az agresszió és szeszélyesség tüneteit.
Az ausztráliai Deakin Egyetem kutatói norvégiai kollégákkal közösen végzett felmérése először mutat rá közvetlen kapcsolatra a pszichés és viselkedésbeli megbetegedések, valamint az anyák terhesség alatti, illetve a gyermekek korai táplálkozási szokásai között.
“Azt már jó ideje tudjuk, hogy a gyermekek korai ételfogyasztása, beleértve a az anyaméhbeli táplálkozást is, közvetlen hatással van a későbbi megbetegedésekre való hajlamra. Gondolok itt például a szívbetegségekre, a cukorbetegség kialakulására, stb. Ez a kutatás azonban az első olyan, ami a táplálkozás és a mentális megbetegedések összefüggése között mutat fel bizonyítékot” – nyilatkozta Felice Jacka, a kutatás vezetője.
A depresszió és a pánikbetegség a világ leggyakoribb betegségei közé tartozik, ezért is készítettek a szakemberek igen átfogó kutatást ebben a témakörben, mintegy 23 ezer anya és gyermeke megfigyelésével. Az adatgyűjtésre az anyák terhessége alatt, valamint a gyermekek 18 hónapos és 3 éves korában került sor, a gyermekek depressziós, pánikbeteg, hiperaktív és egyéb tüneteinek megjelenését pedig jól összeállított kérdőívek kitöltetésével a szülőktől szerezték be.